Унгария преживява най-тежката икономическа криза от доста време насам. Заради

...
Унгария преживява най-тежката икономическа криза от доста време насам. Заради
Коментари Харесай

Унгария в тежка криза: Ще остане ли Орбан на власт

Унгария претърпява най-тежката икономическа рецесия от много време насам. Заради проруските си позиции държавното управление на Орбан е мощно изолирано в Европа, а Европейски Съюз му оряза милиарди, пише . Ще успее ли Орбан да се задържи на власт?

Унгарският министър председател е минал през доста рецесии, застрашавали властта му през годините. Сега обаче Виктор Орбан е изправен пред най-голямото предизвикателство за 13-те години, откогато ръководи страната. Не е изключено 2023 година да се окаже съдбоносна за Орбан, с който мнозина свързват възхода на нелибералните трендове в Европа.

В момента Унгария претърпява най-тежката икономическа рецесия след 2008/2009 година, когато едвам не банкрутира в следствие от интернационалната финансова рецесия. В последните месеци форинтът  загуби огромна част от цената си, а високата инфлация от над 20% изправя от ден на ден хора в страната на ръба на оцеляването. Въведените ограничавания върху цените на храните и бензина помогнаха напълно нищожно. Същевременно те доведоха до недостиг на артикули – нещо, което се случва за пръв път след краха на „ действителния социализъм “.

И таман в тази сложна социално-икономическа обстановка Брюксел оряза сериозна част от милиардите за Унгария. Причината - съществени дефекти във действието на правовата страна. Предстоят и спомагателни съкращения на финансирането. А поради проруските си позиции държавното управление на Орбан сега е по-изолирано от всеки път в Европа.

Външни " врагове "

Политологът Петер Креко от ляволибералния институт " Политически капитал " в Будапеща разяснява, че унгарското държавно управление в никакъв случай не се е намирало в по-трудна обстановка: " Това се вижда и от изследванията на публичното мнение, съгласно които недоволството пораства, както и от митингите на преподавателите, които не престават към този момент месеци наред “.

Креко споделя, че властта в Унгария към момента се пробва да оправдае всички рецесии с външни фактори и „ врагове “ - най-много с Европейски Съюз и милиардера Сорос. Все отново Орбан и партията му " Фидес " разполагат със постоянна електорална база и с най-централизираната политическа система в Европейски Съюз. Според анализатора може да се окаже, че държавното управление на Орбан въпреки всичко има положителни шансове да оцелее и този път.

Много неща през идващите месеци ще зависят от това дали Европейски Съюз ще отпусне средства за стимулиране на унгарската стопанска система. Страната е вторият максимален адресат на европейски средства след Полша. " Като цяло ситуацията на държавното управление е мъчно, само че не и пагубно. Унгария е изправена пред криза, само че не е на ръба на пропастта, както беше преди 15 години по време на финансовата рецесия ", споделя консервативният икономист Ласло Чаба, който в миналото е бил консултант на Орбан. Той възприема актуалната рецесия най-вече като " рецесия на модела " Орбан ".

Компромис сред Брюксел и Будапеща?

В средата на декември 2022 година Европейската комисия в началото замрази заплащане от 6,3 милиарда евро за Унгария . Като публична причина бяха посочени дефекти в региона на върховенството на закона и подозрения за корупция. В края на декември Брюксел даже заплаши да замрази цялата сума, планувана за Унгария в бюджета до 2027 година – общо 22 милиарда евро. На доктрина Европейски Съюз даже би могъл да тласне страната към тежка икономическа рецесия, в случай че прибегне към толкоз сериозна мярка.

Но надали някой в Унгария чака да се стигне чак до такава степен. " В предишното Европейски Съюз постоянно е употребявал мощни думи във връзка с Унгария, само че не ги е ползвал на процедура ", показва икономистът Ласло Чаба. Той споделя, че чака договарянията сред Брюксел и Будапеща да наподобяват на  балкански пазарлък, само че в последна сметка да се стигне до компромис и най-малко част от европейските пари да потекат.

Защо Орбан не желае правова страна?

Политологът Петер Креко счита, че никой не трябва да има илюзии по отношение на готовността на Орбан да съблюдава върховенството на закона: " Също както не можем да чакаме един лъв да стане вегетарианец “, споделя анализаторът. " Орбан няма интерес от това да отстрани системата на непотизъм и корупция, която характеризира ръководството му. Защото това би означавало, че негови близки сътрудници или даже членове на фамилията му може да се окажат в пандиза. "

В началото на декември шефът на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи, дълготраен поддръжник на унгарския министър председател, разкритикува извънредно остро икономическата политика и косвено прикани за строги икономии. Това докара до спор в страната за това до каква степен устойчиво е ръководството.

" Твърде малко, прекомерно късно "

Политическият анализатор Креко се съмнява, че Орбан ще успее да премине сполучливо през рецесията с всички негативи, насъбрани досега  - стопански и външнополитически. Според него " Орбан прави прекомерно малко, прекомерно късно ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР