Унгария поиска от Европейската комисия да започне процедура за нарушение

...
Унгария поиска от Европейската комисия да започне процедура за нарушение
Коментари Харесай

Унгария иска санкции от ЕК за България, заради таксата за транзит на руски газ

Унгария изиска от Европейската комисия да стартира процедура за нарушаване против България поради новата такса, която е наложила върху директните доставки на съветски газ, е декларирал министърът по въпросите на Европейски Съюз Янош Бока в обява във Фейсбук, предаде  Reuters .

България вкара новата директна такса от към 10 евро за MWh съветски газ предишния месец, което провокира мощни рецензии от Унгария и Сърбия.

Унгария, която получава по-голямата част от газа, от който се нуждае, от Русия посредством тръбопровода " Турски поток " от юг, разяснява че таксата ще изложи на риск безвредните доставки на сила както в Унгария, по този начин и в Сърбия.

Докато страните от Западна Европа се откъсват от съветския газ, Унгария, която няма изход на море, получава най-малко 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по дълготрайно съглашение, подписано през 2021 година, основно през България и Сърбия.

Бока съобщи, че Унгария счита, че новата българска такса опонира на разпоредбите на Европейски Съюз за вътрешния пазар и митническия съюз и общата комерсиална политика.

" Днес изпратих писмо до Европейската комисия, в което я апелирам неотложно да стартира процедура за нарушаване против България ", съобщи Бока. Той е помолил изпълнителния орган на Европейски Съюз да призове България да спре таксата до привършване на процедурата, прибавя той.

Бока съобщи, че в случай че Комисията не предприеме дейности, Унгария ще отнесе случая до съда на Европейски Съюз преди края на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР