Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той

...
Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той
Коментари Харесай

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия

Унгария няма да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той влезе на нейна територия. Това съобщи на брифинг Гергей Гуяш, шеф на канцеларията на унгарския министър председател Виктор Орбан, представен от Ройтерс.

Гуяш посочи, че не би имало правно съображение за сходен арест.

Унгария е подписала и утвърдила Римския статут, по силата на който е основан Международният углавен съд. В петък съдът издаде заповед за арест на президента Путин въз основа на обвинявания, че е виновен за депортирането на деца от Украйна в Русия.

Според съдът има задоволително учредения да се счита, че Путин носи персонална наказателна отговорност, отбелязва Ройтерс.

В отговор на журналистически въпрос дали Путин би бил задържан, в случай че пристигна в Унгария, Гуяш сподели, че Римският статут не е част от унгарската правна система.

" Като се обърнем към унгарското право, ще установим, че не можем да арестуваме съветския президент,... защото Статутът на Международния углавен съд не е обнародван в Унгария ", разясни Гуяш.

Началникът на премиерската канцелария сподели още, че унгарското държавно управление " не е дефинирало позиция " по въпроса със заповедта за арест на Путин.

" Подобни решения не са най-уместните, защото тласкат нещата към спомагателна ескалация, а не към мир. Това е моето персонално, субективно мнение ", посочи Гуяш.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР