Унгария е далеч от постигане на споразумение с Европейския съюз

...
Унгария е далеч от постигане на споразумение с Европейския съюз
Коментари Харесай

Будапеща: Далеч сме от споразумение с ЕС за финансовата помощ за Украйна

Унгария е надалеч от реализиране на съглашение с Европейския съюз по отношение на помощта за Украйна, съобщи през днешния ден Гергей Гуяш, шеф на кабинета на унгарския министър председател, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз желае да реализира съглашение за даване на по-голяма финансова помощ на Украйна, когато водачите на блока се срещнат при започване на февруари, макар че унгарският министър председател Виктор Орбан продължава да се опълчва на това.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи през вчерашния ден, че е уверена, че решение ще бъде открито сред 27-те членки на блока.

Гергей Гуяш през днешния ден съобщи, че Унгария е в договаряния с Еврокмисията, само че не е несъмнено, че ще бъде реализирано съглашение.

Ако това не се случи, сподели той, останалите 26 членки на Европейски Съюз биха могли да да реализират решение без Унгария.

Макар предишния месец водачите на Европейски Съюз да се договориха да стартират договаряния за присъединение с Украйна, Унгария наложи несъгласие върху отпущането на средства на Киев. Европейската комисия предложи помощта да бъде ориентирана посредством преразглеждане на общия бюджет на Европейски Съюз за интервала 2024-27 година, който също по този начин ще обезпечи повече финансиране за миграцията и други цели.

Предоставянето на помощ посредством 26 двустранни съглашения е вид, който е обсъждан, само че е по-сложен и безценен и може да навреди на единството на Европейски Съюз, показва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР