Украйна все още не е готова за членство в НАТО,

...
Украйна все още не е готова за членство в НАТО,
Коментари Харесай

Байдън: Украйна не е готова за НАТО, но САЩ могат да я подкрепят по модела на Израел

Украйна към момента не е подготвена за участие в НАТО, сподели американският президентът Джо Байдън в извънредно изявление за CNN. Той изясни, че войната на Русия в Украйна би трябвало да завърши, преди алиансът да може да обмисли приемането на Киев в своите редици.

Водещ на диалога беше Фарид Закария - прочут модератор на CNN и политически анализатор.

Според Байдън разискването на идното участие на Украйна в НАТО е прибързано. Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО обаче ще продължат да обезпечават на президента Володимир Зеленски и неговите сили средствата и оръжията, от които се нуждаят, с цел да се опитат да сложат завършек на войната с Русия.

Байдън даде изявление на Закария директно преди едноседмичното си пътешестване до Европа, което включва среща на върха на НАТО в Литва. Войната на Русия в Украйна и стремежът на Зеленски към участие в НАТО ще са измежду основните въпроси пред алианса.

„ Не мисля, че има единогласие в НАТО за присъединението на Украйна към фамилията на НАТО в този момент, в този миг, по средата на война “, сподели Байдън. „ Например, в случай че се стигне до такава степен, тогава знаете – и имам поради това, което споделям – ние би трябвало да се ангажираме със отбраната на всеки сантиметър от територия, която е територия на НАТО. Това е ангажимент, който всички сме поели, без значение от всичко. Ако войната продължава, значи всички сме във война. Ние бихме били във война с Русия, в случай че това беше по този начин. ", сподели американският президент, визирайки Член 5 от Северноатлантическия контракт.

Байдън е приказвал дълго със Зеленски по въпроса, като е уверил украинския президент, че Съединени американски щати ще продължат да обезпечават сигурност и оръжия за Украйна, както вършат за Израел.

Съединените щати поддържат Израел с към 3,8 милиарда щатски $ всяка година - забележителна част от които отиват за отбрана против ракети и за военни технологии. Нито една страна в света след Втората международна война не е получила повече поддръжка от Съединените щати, съгласно неотдавнашен отчет на Изследователската работа на Конгреса на Съединени американски щати.

През март 2022 година Конгресът утвърди милиарди в допълнение финансиране за системата за противоракетна защита Iron Dome, за чието създаване помогнаха Съединените щати и която се употребява от 2011 година

„ Железният купол “ е и знак на ролята на Съединени американски щати като сила-защитник на Израел с неговите към 9,4 милиона поданици. Системата за защита унищожава ракети с дребен обхват, до момента в който към момента са във въздуха.

Съединените щати към този момент оказват забележителна поддръжка на Украйна: съгласно личните им изказвания те са дали или дали обещание повече от 40 милиарда $ военна помощ от началото на войната в края на февруари 2022 година

В събота The Daily Telegraph, цитира източник от НАТО, съгласно който Германия също е срещу участието на Украйна в НАТО и ще отстоява тази позиция на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли.

Редица източноевропейски водачи, в това число естонският министър председател Кая Калас, считат, че на срещата на върха на Украйна би трябвало да бъде показана пътна карта за участието ѝ в алианса.

Преди две седмици министерският съвет на Република България одобри решение за установяване състава на българската делегация в срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО.

В ръководената от министър-председателя акад. Николай Денков делегация за Срещата на върха са включени и министърът на защитата Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР