Украйна ще има нужда от план за реконструкция след войната

...
Украйна ще има нужда от план за реконструкция след войната
Коментари Харесай

Eврокомисарят Йоханес Хан: Украйна ще има нужда от нов план `Маршал` след руската инвазия |

Украйна ще има потребност от проект за реорганизация след войната с Русия, сходен на проекта, препоръчан от Съединени американски щати на Европа след Втората международна война, съобщи еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан на конференция, съобщи Българска телеграфна агенция.

В рамките на проекта " Маршал " след Втората международна война Съединени американски щати отпускат на Европа еквивалента на към 200 милиарда $ по днешни цени в продължение на четири години под формата на икономическа и техническа помощ.

" Мисля, че това, което ще бъде нужно на Украйна в последна сметка, е освежен вид на проекта " Маршал ", сподели Хан.

По думите му това ще помогне на Украйна да се възвърне за малко време, вместо в продължение на десетилетия, от тежките опустошения, нанесени от съветската войска, и ще докара до по-бързо доближаване на Украйна с Европейския съюз.

Киев подаде молба да стане страна-кандидат за присъединение към Европейски Съюз. Дори в спокойно време този развой е дълъг и е изработен съвсем неосъществим от войната, която бушува в страната.

Хан не даде оценки каква сума ще бъде нужна, само че съобщи, че напъните за възобновяване на Украйна не могат да бъдат поети единствено от Европа и че най-вероятно страните от Г-20, в това число Русия, ще би трябвало да вземат участие.

Хан акцентира, че към този момент Европейски Съюз не възнамерява да отвори нова взаимна скица за издаване на облигации за справяне с икономическите и обществените последици от войната в Украйна. Той означи, че има към момента задоволително неоползотворени евтини заеми в европейския фонд за възобновяване, които държавните управления биха могли да изискат. От общо 380 милиарда евро евтини заеми разполагаем във фонда до момента държавните управления са поискали 166 милиарда, а 214 милиарда към момента са налични, добави той.

Също по този начин Хан означи, че за покриване на някои разноски, свързани с украинските бежанци, влезнали в страните от Европейски Съюз, страните-членки могат да употребяват някои от фондовете, отпуснати им по бюджета на Европейски Съюз за 2021 - 2027 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР