Украйна се обърна към Европейския съюз и ООН с молба

...
Украйна се обърна към Европейския съюз и ООН с молба
Коментари Харесай

Украйна се обърна към ООН и ЕС заради минирането на язовир от руснаците

Украйна се обърна към Европейския съюз и Организация на обединените нации с молба неотложно да основат наблюдателна задача и да я изпратят в Каховската водноелектрическа централа, където съгласно разузнаването съветските военни приготвят провокация. Това съобщи министър-председателят на Украйна Денис Шмигал по време на съвещание на кабинета на министрите в петък, 21 октомври.

„ Апелираме към Организация на обединените нации, Европейски Съюз и други организации да провеждат интернационална мониторингова задача във Водноелектрическа централа Каховка. Международни експерти би трябвало неотложно да дойдат на станцията дружно с украинския личен състав “, сподели Шмихал.

Той също по този начин цитира причините, които са принудили украинските управляващи да излязат с такова искане. Според ръководителя на кабинета на министрите става дума за подготовка на съветските войски за осъществяване на нов терористичен акт на територията на Херсонска област.

Шмихал акцентира, че в случай че съветските въоръжени сили взривят язовира на Каховската водноелектрическа централа, това ще докара до доста хиляди жертви и наводнения на десетки обитаеми места.

Припомняме, по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Русия възнамерява интервенция под подправен байрак за подкопаване на водноелектрическата централа Каховка. Според президента съветските окупатори са минирали освен язовира, само че и блоковете на водноелектрическата централа. А съгласно Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на президентската канцелария, Руската федерация приготвя провокирана от индивида злополука, с цел да депортира нелоялните към нашествениците украинци и да спре контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

Освен това анализаторите от Института за проучване на войната считат, че въоръжените сили на Руската федерация приготвят обстрел на Каховската водноелектрическа централа за по-нататъшно оттегляне от Херсон. Руснаците може да взривят язовира с вярата, че огромно наводняване ще забави напредването на украинските въоръжени сили през Днепър.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР