Украйна от месеци се готви за контраофанзива срещу руските окупатори.

...
Украйна от месеци се готви за контраофанзива срещу руските окупатори.
Коментари Харесай

Стъпки към мир. Какво ново оръжие получава Украйна за контраофанзива

Украйна от месеци се готви за контраатака против съветските окупатори. На този декор към този момент има и смяна в доставките и обещанията за съвременни оръжия от западните сътрудници на Киев. Украинската войска получава далекобойно оръжие, напът е да падне и табуто за доставка на изтребители. Как въздейства това?

През май Украйна получи обещания и доставка на още съвременни оръжия в подготовката ѝ за дългочакваната контраатака против Русия.

Разликата с предходните доставки от страни членки на НАТО и Европейски Съюз е, че беше нарушено табуто за доставяне на нападнатата от Русия страна с оръжия с огромен обхват на деяние.

Продължаващата военна помощ демонстрира дългосрочността на западната поддръжка за Украйна. Макар да наподобява парадоксално, това са стъпки към мир, споделя Бранислав Сланчев , професор по политически науки в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Сланчев изследва изискванията за водене на война, прилагайки математически модели в проучванията си.

" Докато руснаците не си ревизират изискванията (към Украйна), мир не може да има. A те няма да ги понижат, до момента в който не се убедят, че тактиката им на изтощение няма да сработи. Затова доставките на оръжие, в това число далекобойно, са стъпки към мир ", сподели Сланчев в преписка със Свободна Европа.

Англия ще достави ракети Storm Shadow , които имат обхват от 250 км. и могат да удрят цели в окупирания от Русия Крим. Напът е да падне още едно табу - доставката на изтребители F-16 . Даването на ракети с огромен обхват и на F-16 демонстрира, че ангажираността на Запада минава на последващо равнище.

Ангажиментите за нови доставки на съвременно въоръжение бяха поети след европейско “турне ” на президента на Украйна Володимир Зеленски във Англия, Германия, Франция и Италия. На срещата на страните от Г-7 в Хирошима, Япония, по-рано този месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също даде обещание нов пакет от военна помощ за Киев.

Какви нови оръжия обезпечи Зеленски и какво е смисъла им за хода на военните дейности?
Англия: Storm Shadow
Англия заяви още при започване на май, че е доставила крилати ракети Storm Shadow на Украйна. Те имат обхват от близо 250 км. (155 мили). Снабдени са с инфрачервено ориентиране и опция да бъдат невидими за радари. Новите ракети съвсем неотложно бяха употребявани за, която Русия нелегално анексира. Storm Shadow могат да доближават и поразяват цели и на полуостров Крим, който беше нелегално анексиран от Русия още през 2014 година
Стотици ракети за противовъздушна защита и стотици нови безпилотни летателни апарати за нахлуване с огромен обхват.
Зеленски дойде във Англия на 15 май, като това беше последна спирка от европейската му обиколка. Той се в имението му в Чекърс. Руши Сунак пое ангажимент да изпрати на Украйна " стотици ракети за противовъздушна защита " и " стотици нови безпилотни летателни апарати за нахлуване с огромен обхват " с обсег над 124 благи (200 км.), наред с други безпилотни летателни системи. Новите оръжия ще бъдат доставени на Украйна през идващите няколко месеца, до момента в който страната се приготвя да ускори съпротивата си против продължаващата съветска инвазия.

Решението за доставка на Storm Shadows в Украйна " има капацитет да промени играта ", споделя Камил Гранд, анализатор в Европейския съвет за външна политика,. Ракетите биха могли да разрешат на украинските сили да нанасят удари по съветски логистични центрове надълбоко зад фронтовата линия. И защото ракетите са създадени взаимно от британците и французите, ходът на Англия " проправи пътя " на Франция, която реши да изпрати от същите ракети, само че под името SCALP-EG.
Франция: Леки танкове и муниции
Володимир Зеленски се срещна с президента Еманюел Макрон в Париж в неделя - 14 май. Франция се ангажира, че през идващите няколко седмици ще " образова и оборудва няколко батальона с десетки бронирани машини и леки танкове, в това число AMX-10RC ".

Франция също по този начин разгласи, че ще изпрати " нови муниции " на Украйна и ще помогне за ремонта на бронираните транспортни средства и оръдията, развалени по време на войната., че Франция ще образова украинските батальони, които се борят в източната част на страната.
Германия: Бойни машини и Противовъздушна отбрана
Преди да отиде в Париж, Зеленски посети Берлин, Олаф Шолц . Преди визитата немското държавно управление показа нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 2,95 милиарда $, с което съвсем се удвоява общият ангажимент на Берлин към Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 година

Пакетът включва повече от 100 бойни машини, 200 разследващи дрона, 30 танка Leopard 1A5 , 20 бронетранспортьора Marder , 18 самоходни гаубици. Може би най-важното в пакета са системи за противовъздушна защита IRIS-T , които се потвърдиха в отбраната на Украйна против дронове.

Системите за противовъздушна защита са извънредно значими, както и това, че новият пакет е " сигнал, че Германия, откакто се колебаеше в продължение на доста, доста месеци, в този момент се ангажира пълноценно с поддръжката за Украйна ", сподели Гранд пред.
Съединени американски щати: Още муниции и завършек на ветото за F-16
Съединени американски щати имат намерение да дават на Украйна още един пакет военна помощ на стойност 375 млн. $. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи това на среща в Хирошима със Зеленски. Разговорът им се състоя в границите на срещата на върха на Г-7.

Пакетът ще включва главно артилерия и муниции, в това число за ракетните системи HIMARS , както и военна техника. Той включва и образование за украинските военни.

Може би по-важното обръщение от Съединени американски щати е, че подвигат ветото за образование на украински водачи да употребяват американски изтребители F-16 . Вашингтон разгласи още, че няма да има нищо срещу, в случай че някоя страна подари такива самолети на Украйна.

Почвата за това беше подготвяна по време на дипломатическата совалка в Европа на Зеленски и и други страни. Миналия вторник ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че в Полша е почнало образованието на украински водачи за ръководство на F-16.

Засега Нидерландия, Белгия и Дания разискват опцията да дарят F-16 на Киев. Очаква се и Съединени американски щати да се включат в диалозите - откакто стартира образованието на водачите. В най-хубавия случай то ще отнеме към половин година. В спокойно време образованието за пилотиране на F-16 лишава близо 2 години за опитни водачи.
" Всякакви апели за мирни договаряния са контрапродуктивни "
Преди обиколката на Зеленски в Европа и срещата на Г-7 от Вашингтон и Брюксeл идваха сигнали, че поддръжката за Украйна не може да остане на настоящето равнище вечно, изключително поради идните президентски избори в Съединени американски щати.

, базирайки се на неназован почитан чиновник на Европейски Съюз, написа, че Украйна ще бъде подложена на " невиждан напън " от страна на съдружниците да се съгласи на договаряния с Русия - в случай че предстоящата контраатака против съветската инвазия не реализира забележителен прогрес до септември. Новите обещания за оръжия обаче демонстрират уговорката на западните съдружници към Украйна.

В разбор на Бранислав Сланчев и професор Хайн Гьоманс от Университета Рочерстър, оповестен в, се споделя, че западните страни би трябвало да запазят солидарността си с Киев, с цел да дадат късмет на мира, като това ще откаже Русия от мисълта, че може да надживее единството на Запада с Украйна.

В текста на двамата специалисти се споделя, че всяка война стартира с противоречие:

" Всяка от страните отхвърля да одобри изискванията, които другата страна е подготвена да предложи, с убеждението, че битката ще докара до по-добри условия ".

В средата на декември 2021 година - два месеца преди да нахлуе в страната - като изискване за деескалация в връзките с Украйна, като преди този момент струпа големи сили на границата ѝ. Москва искаше НАТО да спре разширението си, само че и да се върне към границите си през 1997 година
 Лъжите на Путин за Украйна. Една година война  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

В началото на нашествието в Украйна през февруари 2022 година съветският президент Владимир Путин твърдеше, че задачата му е " демилитаризацията " и " денацификацията " на Украйна, отбрана на популацията в региона на Донбас, само че не и окупация. През декември 2022 година той още веднъж промени тезите си и дефинира като „ важен резултат “ прибавянето на територии към Русия.

В разбора на професорите се споделя, че всяка война приключва със съглашение. "
Преговори рядко стартират преди да са почнали тежки сражения.
" Макар че множеството войни приключват на масата за договаряния, самите договаряния рядко стартират преди да са почнали тежки сражения ", споделят Гьоманс и Сланчев. Според тази логичност войната е породена от спорни упования - за това по какъв начин бойците и оборудването ще се оправят в борбата, какъв брой умело ще се окаже управлението, какъв брой готово ще бъде обществото да поеме разноските за войната, какъв брой устойчиви ще бъдат стопанската система и индустрията, с цел да поддържат военните старания, какъв брой надеждни ще се окажат съдружниците и други трети страни.

" Ако Западът в действителност се ангажира да поддържа Украйна против актуалните военни цели на Русия, тогава всевъзможни апели за мирни договаряния са контрапродуктивни ", пишат съавторите. Според тях Западът не би трябвало да демонстрира свръхочаквания към Украйна, с цел да няма разочарования, които да доведат до напън над Киев да се съгласи на отстъпки, което би насърчило Путин да продължи да има несъразмерни претенции.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР