Украйна може да загуби няколко млн. тона реколта поради наводнения,

...
Украйна може да загуби няколко млн. тона реколта поради наводнения,
Коментари Харесай

Украйна може да загуби милиони тонове реколта, Зеленски допусна екокриза в Черно море

Украйна може да загуби няколко млн. тона годишна продукция заради наводнения, породени от разрушаването на язовир " Каховка " в южната част на страната, заяви украинското министерство на земеделието в четвъртък, съобщи " Ройтерс ".

" Без източник на водоснабдяване е невероятно да се отглеждат зеленчуци. Зърнените и маслодайните семена ще се отглеждат по екстензивен модел с ниски добиви ", се споделя в изказване на министерството. Според него минимум 500 хиляди хектара земя, оставена без напояване, може да се трансформира в " пустиня ".

Наводнената земя ще изисква цялостна агроекологична оценка на положението на почвата, а възобновяване ѝ ще изисква специфични способи. На засегнатата земя, съгласно известието, се отглеждат главно зеленчу, пъпеши, зърно и маслодайни семена. На последните две Украйна е водещ международен производител и експортьор.

Разрушаването на язовира във вторник, за което Украйна и Русия се упрекват взаимно, също по този начин направи невероятно плаването по елементи от река Днепър и лиши Киев от значим маршрут за експорт на селскостопански артикули, споделиха морските управляващи.

 След рухването на След рухването на " Каховка ": Плаващи мини будят паника, до момента в който жителите бягат

Министърът на земеделието Микола Солски сподели и че загубите в земеделския бранш може да са доста по-високи от предстоящото, защото бедствието е нанесло вреди на напояването като за " години ".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предизвести, че екологичната злополука, породена от рухването на " Каховка ", към този момент е световен проблем, а мощно нечистите води се вливат в Черно море.

По думите му със себе си водите ще завлекат към морето, през долината на Днепър, отходни води, химикали и даже антракс от места, където са заровени животни; такива точки има в окупираните територии, а " какво става с тези места, не знаем ", сподели Зеленски.

" Общо два милиона живи същества са в заплаха ", сподели Зеленски. " Отравянето и замърсяването от наводнените региони влиза съвсем неотложно в подземните води, отравя реки и по-късно Черноморския басейн ", сподели той. Всичко в света е взаимосвързано.

 Рухването на Рухването на " Каховка ": към този момент има починали, каналите пресъхват, измира риба
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР