Украйна е проявила интерес към оборудването за АЕЦ Белене, но

...
Украйна е проявила интерес към оборудването за АЕЦ Белене, но
Коментари Харесай

Росен Христов: Няма решение за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

Украйна е показала интерес към оборудването за АЕЦ " Белене ", само че за продажба не е говорено. Дори не е имало детайлни диалози по тематиката, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той е разговарял с украинския си сътрудник Герман Галущенко в Стокхолм през вчерашния ден, където енергийните министри от Европейски Съюз организираха двудневно неофициално съвещание.

Христов акцентира, че вероятно решение за продажбата на реакторите, купени за АЕЦ " Белене " на Украйна, може да се вземе от Народното събрание.

" Нужни са доста обстойни разбори на всички вероятни разновидности за развиването на плана, като се оценят всички плюсове и минуси. Това ще отнеме най-малко година ", сподели още Росен Христов. Той разгласи, че неговата рекомендация е в България да се изградят още четири нуклеарни блокове, два от които са на площадката в Белене.

По-рано този месец се разбра, че концепциите на служебния кабинет за развиване на енергетиката до 2053 година, които България бе поръчала за АЕЦ " Белене " и се наложи да заплати на " Атомстройекспорт "

Неуспешен опит да бъдат продадени двата реактора при липса на изрично решение да се строи АЕЦ " Белене " направи и кабинетът " Борисов ", при чието ръководство България бе наказана да заплати двата блока и да си ги вземе и които понастоящем се съхраняват при незнайни условия на площадката на централата.

В отговор на въпрос Росен Христов сподели, че Министерството на енергетиката не е постъпвала информация за следствието на Европейската прокуратура с излъчванията на парникови газове от тецове и топлофикации, свързвани с Ковачки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР