Украйна е превърната в заложник на Виктор Орбан в борбата

...
Украйна е превърната в заложник на Виктор Орбан в борбата
Коментари Харесай

Кулеба: Орбан използва Украйна като заложник

Украйна е превърната в пленник на Виктор Орбан в битката на унгарския министър председател за освобождение на замразените европейски фондове, разяснява украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в изявление за европейската редакция на " Политико ".

На 12 декември Европейски Съюз подписа договорка с Унгария за превъзмогване на ветото на Будапеща върху пакет от помощ от 18 милиарда евро за Украйна, предава " Фокус ".

В подмяна на анулираното несъгласие, държавите-членки се съгласиха да понижат размера на средствата от Европейски Съюз за Унгария, които бяха замразени заради опасения за върховенството на закона, от 7,5 на 6,3 милиарда евро.



" Унгария играе своя лична игра ", установи Кулеба. " Тя взе Украйна като пленник в битката си за пари, които счита, че Европейската комисия им дължи. "

Но има и противоположна страна на това, което се възприема като победа за Орбан против останалата част от Европейски Съюз, сподели Кулеба.

" Добрата вест е, че Европейска комисия откри метод по какъв начин да направи допустима тази финансова помощ за Украйна, без да обезпечи гласоподаване от Унгария, тъй че в този момент знаем, че има решение за сериозни случаи. "

Украйна чака да получи първия транш от многомилиардния пакет помощ идващия месец, добави той.

" Оценяваме цялата помощ, която получаваме, само че времето постоянно е проблем. Когато се води война, всичко е нужно през вчерашния ден ", уточни министърът.

Докато войната в Украйна навлиза в 11-ия си месец, украинският външен министър прегледа дипломатическите достижения на Киев през миналата година и сложи задачите за 2023 година



Въпреки че в Киев " приветстват " деветия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, контрактуван при започване на декември, той не е задоволителен, счита Кулеба.

Настояването за десети пакет, ориентиран към възпрепятстване на веригата за доставки на оръжия на Москва, ще бъде един от основните му дипломатически цели през 2023 година, уточни Кулеба.

Новите ограничения " би трябвало да ударят съветската военна промишленост ", изясни украинският външен министър, наблягайки, че Русия " създава още ракети " макар западните наказания:

" Очакваме идващия пакет от наказания да удари фирмите, участващи в доставката на части, нужни за производството на ракети, и да затвори малките врати в световната верига за доставки ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР