Украйна е предложила на разговорите с Русия в Турция да

...
Украйна е предложила на разговорите с Русия в Турция да
Коментари Харесай

Украйна е предложила на Русия неутралитет срещу гаранции за сигурност в стил НАТО

Украйна е предложила на диалозите с Русия в Турция да одобри статут на неутралитет в подмяна на гаранции за сигурността, съобщи Ройтерс, базирайки се на украинските договарящи.

Агенцията прецизира, че това значи, че страната няма да се причислява към военни съюзи и няма да приема военни бази на своя територия.

Част от предложенията е и 15-годишен съвещателен интервал за статута на анексирания Крим. Те ще бъдат отправени публично единствено при положение на цялостно преустановяване на огъня, споделиха украинските договарящи пред кореспонденти в Истанбул.

Това са най-подробните и съответни оферти, оповестени обществено от Украйна, отбелязва Ройтерс. Те плануват и гаранции за сигурността, сходни на Член 5 от контракта за групова сигурност на НАТО.

Полша, Израел, Турция и Канада би могло да са измежду евентуалните гаранти на сигурността на Украйна. " Ако успеем да консолидираме тези основни разпореждания, и за нас това е най-важното, то тогава Украйна ще бъде в позиция да фиксира сегашния си статут на неядрена страна, която не е част от боен блок, под формата на непрекъснат неутралитет ", сподели договарящият Олександър Чалий. " Няма да одобряваме военни бази и да разполагаме военни контингенти на наша територия, както и няма да влизаме във военно-политически съюзи ", съобщи той на фрагменти, излъчени от украинската национална телевизия. " Военни учения на нашата територия ще бъдат провеждани със единодушието на страните гаранти ", добави той.

Според украинските договарящи актуалните оферти на страната им са задоволително съдържателни, с цел да оправдаят провеждането на среща сред президента Володимир Зеленски и съветския му сътрудник Владимир Путин. Очакваме отговора на Русия, подчертаха те.

Украински и съветски договарящи се срещнаха в Турция през днешния ден за първите договаряния онлайн от близо три седмици. Украйна се пробва да контракти преустановяване на огъня без да компрометира своята териториална целокупност и суверенитет, откакто силите ѝ изтласкаха съветската войска настрана от столицата Киев, отбелязва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР