От 20 години в Европа не е имало брутален опит

...
От 20 години в Европа не е имало брутален опит
Коментари Харесай

Убийствата на държавни и правителствени ръководители в Европа липсваха 20 години

От 20 години в Европа не е имало жесток опит за ликвидиране на министър председател или държавен глава, напомни сръбският вестник " Телеграф ". Словашкият министър председател Роберт Фицо е първият сегашен министър-председател на европейска страна, прострелян след убийството на сръбския министър председател Зоран Джинджич през март 2003 година Джинджич беше погубен в двора на постройката на държавното управление на Република Сърбия в Белград. Това ликвидиране докара до въвеждането на изключително състояние в страната, както и до полицейската акция " Сабята ", при която бяха задържани стотици нарушители.
Премиерът на Сърбия и водач на Демократическата партия беше прострелян от снайперист на 12 март 2003 година в 12:25 ч. пред вход номер 5 на постройката на сръбското държавно управление. Убийството е осъществено от Звездан Йованович, член на отдела за специфични интервенции на улица „ Адмирал Гепрат “.

Убит бе и някогашният министър-председател на Руската федерация Борис Немцов. Той бе съветски политик, взел участие във въвеждането на промени в съветската постсъветска стопанска система. Той беше вицепремиер по време на ръководството на Борис Елцин през 90-те години и мнозина го смятаха за правоприемник на Елцин. Беше погубен през 2015 година с изстрели близо до Кремъл, до момента в който се разхождаше в компанията на 22-годишния украински модел Анна Дуричка. Той минавал по мост в Москва покрай стените на Кремъл и Червения площад. Убийството стана дни преди Немцов да оглави митинг против войната в Украйна. В нощта след убийството на Немцов неговите документи, файлове и твърди дискове бяха конфискувани при полицейски обиск в жилището му. За убийството му бяха задържани петима мъже от чеченски генезис, които по-късно се озоваха в пандиза. Официалното следствие обаче остави без отговор главните въпроси – кой и за какво е поръчал убийството?

Трагично почина и Анна Линд (46), шведска министърка. Тя беше брутално убита през 2003 година на 10 септември. Цяла Швеция беше шокирана от това събитие, а Анна Линд беше считана за обичан политик на хората. Тя беше убита в търговски център в центъра на Стокхолм. Михайло Михайлович, мъж от сръбски генезис, я нападнал с нож. Анна Линд се бори за живота си няколко часа, а по-късно на идващия ден беше оповестено, че е умряла. Убиецът й беше наказан на пожизнен затвор. Михайлович е наследник на сръбски емигранти. Премиерът Линд беше нападната в повсеместен магазин и намушкана неведнъж с нож в гърдите, корема и ръцете. Нападателят й избяга и полицията го арестува след няколко дни. По-късно се откри, че килърът й е психологично болен млад мъж. След като беше наказан на пожизнен затвор през 2004 година, Михайлович се отхвърли от шведското си поданство. Той изиска да излежи присъдата си в затвор в Сърбия, само че молбата му беше отхвърлена. Освен това се опита да се самоубие, като си преряза вените. Имал е конфликти с други пандизчии, които са го заплашвали със гибел.

Консервативният английски народен представител сър Дейвид Еймс беше погубен през 2021 година при брутално нахлуване с нож. Той е намушкан няколко пъти, а нападателят е арестуван. Инцидентът станал, до момента в който английският политик разговарял с гласоподаватели в лазарета на методистка черква в дребен град в Есекс.

Андрей Карлов, съветският дипломат в Турция, беше погубен от Мевлют Мерт Алтинташ, турски служител на реда, който не бил на работа по това време. Убийството е осъществено на галерия в Анкара на 19 декември 2016 година

67-годишният Шиндзо Абе беше прострелян на 8 юли 2022 година, до момента в който изнасяше тирада в западния японски град Нара, по време на акцията за изборите за горната камара в неделя. Той се бори за живота си няколко часа, а по-късно от болничното заведение пристигна известието, че е умрял от пострадванията си. Нападателят Тецуя Ямагами, който простреля Абе, е арестуван на място.

Убийствата на държавни и държавни ръководители след 2003 година в света: 
Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше погубен на 7 юли 2003 година в Порт-о-Пренс. Идрис Деби, президентът на Чад, беше погубен на 20 април 2021 година Жоао Бернардо Виейра, президентът на Гвинея-Бисау, беше погубен на 2 март 2009 година Рафик Харири, министър-председател на Ливан, беше погубен в Бейрут на 14 февруари 2005 година. 

В България през 1994 година беше погубен министър председателят Андрей Луканов. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР