Украйна е поставила черен печат на лидера на партия “Възраждане

...
Украйна е поставила черен печат на лидера на партия “Възраждане
Коментари Харесай

Костадин Костадинов обяви, че е изгонен от Украйна заради информация, че е проруски политик 

Украйна е сложила черен щемпел на водача на партия “Възраждане ” Костадин Костадинов, с което му е наложила 10-годишна възбрана да влиза на територията на страната. Причината за това е информация от българските служби, че той оглавява проруска политическа мощ. Това разгласи самият Костадинов по време на своя пренсконференция в Българска телеграфна агенция в понеделник.

Свободна Европа потърси удостоверение от укаринското посолство в София. Оттам обаче не отговаряха на телефона, посочен като контакт в страницата на дипломатическата задача във Facebook. Изпратихме и документално питане на мейла, само че към този момент оттова няма отговор.

По думите на Костадинов той е бил изпъден от Украйна, откакто безпроблемно е влезнал в страната от Молдова, с цел да посети паметника на българските опълченци и православна черква в Болград. Тогава обаче е схванал, че е разгласен за търсене и по тази причина се е свързал с украинските управляващи.

Впоследствие Костадинов е бил съпроводен до границата от военни, които са му обяснили, че повода за изгонването му е фактът, че е ръководител на проруска партия. На въпрос от кое място са получили тази информация, той твърди, че украинските военни са му дали отговор, че тя е от българското разузнаване.

“Това обвиняване е еднакво на смъртна присъда ”, заключи водачът на “Възраждане ”, добавяйки, че се тормози за сигурността на хората, с които е бил по време на визитата си в Молдова, а по-късно и в Украйна.

Костадинов описа, че е бил на планувано пътешестване до Тараклия, Молдова, с цел да се види с български жители. След това е решил да посети и Болград, Украйна, като е бил съпроводен от ръководителя на районния съвет на Тараклия Иван Паслар.

“Предателството на българската страна по отношение на мен се отразява в пъти повече на българските жители там. Откакто съм се прибрал, не спирам да диря информация дали хората, с които съм се видял, са живи ”, сподели още Костадинов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че знае кой е подал информацията за него на украинските управляващи, само че не назова име. Лидерът на “Възраждане ” заяви също, че партията му стартира акция за набиране на филантропична помощ, която ще бъде пренасочена към българската общественост в Тараклия. Той изясни, че регионът е безпаричен и има липса на медикаменти, детски храни, пюрета, пелени, брашно.

Само преди четири дни последователи на “Възраждане ” и проруски деятели провокираха по честването на националния празник Трети март на връх Шипка. Тогава министър председателят Кирил Петков и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев бяха обиждани и замеряни със снежни топки, а измежду множеството български знамена и флагове на “Възраждане ” се виждаха и много такива на Руската федерация.

В годините след основаването си през 2014 година планът на Костадин Костадинов беше очебийно проруски и националистически. Самият Костадинов пък стана прочут с апелите си за кавга с “русофобската сган в България ”, която съгласно него е формирана от “прости отрепки ”, които би трябвало да бъдат “избити като нездравословен дивеч ”.

Постепенно водачът на “Възраждане ” стартира да оспорва, че е проруски надъхан и размени изявленията си в интерес на Москва със сходни, само че антизападни. От началото на пандемията от COVID-19 преди две години главните послания на партията бяха против ограниченията за ограничение на болестта.

В последния месец преди парламентарните избори избори в средата на ноември предходната година Костадин Костадинов обвиняваше всички останали партии, че политиката им се дефинира от Съединени американски щати, а тезите им, свързани с налагане на ограничавания поради ковид, са “ненормални ”. Той постоянно споделя, че "всичко се дефинира от “Козяк ”. Това е улицата, на която се намира американското посолство в София.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР