Украинското правителство обвини днес Русия, че е бомбардирала джамия в

...
Украинското правителство обвини днес Русия, че е бомбардирала джамия в
Коментари Харесай

Украйна обвини Русия, че е обстрелвала джамия в Мариупол, настоятел в храма отрече

Украинското държавно управление упрекна през днешния ден Русия, че е бомбардирала джамия в обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол, където са намерили леговище към 80 цивилни, в това число 30 турци. Един от хората в храма обаче отхвърли той да е бил подложен на обстрел, съобщи Франс прес.

" Джамията на султан Сюлейман Великолепни и неговата брачна половинка Роксолана в Мариупол бе бомбардирана от съветските нашественици ", разгласи в Туитър украинското министерство на външните работи. То не посочи по кое време е станало това, само че добави, че над 80 възрастни и деца, в това число турски жители, са намерили леговище в храма.

Председателят на настоятелството на джамията Исмаил Хаджиоглу обаче съобщи през днешния ден следобяд пред турската телевизия Хабертюрк, че самият храм не е подложен на обстрел. " Руснаците бомбардират регион... който се намира на 2 километра от джамията и една бомба падна на 700 метра от джамията ", сподели по-рано той в Инстаграм.

Хаджиоглу заяви, че в храма се укриват 30 цивилни турци, измежду които деца, чийто брой не посочи.

Мариупол е подложен на тежка блокада от съветските сили, които го бомбардират.

Общо 86 турски жители се намират в града, сподели Хаджиоглу, който се пробва да провежда тяхната евакуация. Той заяви, че до момента на четири пъти съветските сили не са разрешили на тези хора да изоставен Мариупол. " Ще създадем пети опит ", добави Хаджиоглу.

На 7 март консулството на Турция в Одеса прикани жителите на страната в Мариупол да се укрият в джамията, откъдето да бъдат евакуирани към родината си, отбелязва Агенция Франс Прес.

Организация на обединените нации удостовери гибелта на 579 цивилни от началото на войната

Организация на обединените нации удостовери през днешния ден гибелта на 579 цивилни от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, съобщи ДПА. Сред убитите са 42 деца и младежи. 1002 цивилни са били ранени.

Броят на доказаните убити е с 15 по-голям от през вчерашния ден, отбелязва ДПА.

Повечето от тези цивилни са починали при обстрел с тежка артилерия и въздушни удари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР