Украинският ветеринарен лекар Наталия Мазур люлее в ръцете си Мурзик,

...
Украинският ветеринарен лекар Наталия Мазур люлее в ръцете си Мурзик,
Коментари Харесай

Войната в Украйна превръща домашните любимци в герои и мъченици

Украинският ветеринарен доктор Наталия Мазур люлее в ръцете си Мурзик, огромно зеленооко коте с тигрови краски, в спонтанен подслон за избавяне на животни в Киев. Тригодишният котарак идва от Буча - предградие на украинската столица, което към този момент е синоним на хипотетични съветски военни закононарушения, откогато Москва стартира нашествието си в Украйна преди близо четири месеца.

" Неговата собственичка в Буча е починала в обстрела и окупацията ", изяснява Мазур.

Съдбата на Мурзик е споделена от животни в цялата страна, които страдат дружно с хората след нахлуването на Русия на 24 февруари макар огромните старания за спасяването им. Кадри на украински цивилни, които се изтеглят от опустошените си домове с обичаните си кучета и котки на ръце, станаха известни при започване на спора. Но сходно на хората, решили да останат, животните са убивани и ранявани от съветския обстрел. Много от тях са изгубили домовете или стопаните си.

Други домашни любимци са имали шанс. Спасени от цивилни или бойци и доведени в приюти като този на Мазур, с цел да бъдат нахранени и обгрижени, те имат късмет за нов живот и вероятно за нови стопани.

Нови домове

Откакто Мазур е основала краткотрайния си подслон в края на март в южната част на Киев, 132 животни от района към столицата и източната част на страната - сегашният епицентър на сраженията - са живели тук. 97 от тях към този момент са намерили нови стопани, което може би е знак за човешката потребност от позитивизъм и добрина, които да компенсират мрачната картина на войната. В момента в приюта има 19 кучета и 9 котки, някои от които скачат и лаят, а други са свити в загражденията си.

Едно тъмнокожо куче лежи умерено на килим. На хартиената картичка, прикрепена към дървената му врата, написа, че името му е Кай. Той е на седем години и е дошъл на 19 април от Бородянка - северозападно предградие на Киев, където украинският президент Володимир Зеленски упрекна руснаците в зверства, " доста по-ужасни " даже от тези в Буча. Кай е обезпаразитен и има добър вкус.

Необходимост от грижи

" Когато войната стартира, броят на бездомните домашни любимци набъбна ", споделя Мазур, който управлява и киевската болница за животни. " Създадохме този подслон благодарение на киевските управляващи и доброволци, с цел да се грижим за домашни любимци и да им оказваме помощ да намерят нови фамилии. "
Той се обитава в един от павилионите на открит изложбен център. Доброволци идват и си отиват, преглеждат животните, хранят ги и ги разхождат из тревните площи.

" Ако домашният любим е изгубил притежателя си и е останал на място, където се водят боеве и има детонации, то на първо място има потребност от социализация ", изяснява Мазур. " Те са привикнали да бъдат с хора, по тази причина се нуждаят от деликатност и грижи. Нуждаят се от някой, който да седне до тях и да им приказва. "
Животните също са помагали във военните дейности, като някои от тях са известни в Украйна с необикновените си качества.

" Обичам животните "

Джак Ръсел, наименуван Патрон, стана прочут в цялата страна, откакто е помагал на сапьорите да разминират региони, отвоювани от съветските сили. Патрон, който има повече от 290 000 почитатели в Инстаграм, получи орден за всеотдайна работа от Зеленски през май и бе почетен със специфична премия на филмовия фестивал в Кан през същия месец.

В приюта в Киев доброволците обсипват животните с милувки.

" Със брачната половинка ми доста обичаме животните ", споделя Дмитрий Попов пред Агенция Франс Прес, откакто разхожда малко куче с пухкава опашка из парка. " Искаме да имаме куче, само че не ни е разрешено да имаме такова в жилището ни чартърен. Затова взехме решение да дойдем тук и да помогнем с каквото можем ", усмихва се 28-годишният ботаник.

По-рано денем още две кучета бяха прибрани от новите си стопани.

" С кучетата се сприятелявам още от дете ", споделя 31-годишният доброволец Юрий Манко. " Не знам какво ще се случи на следващия ден, само че желая да продължа да пристигам тук. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР