Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил
Коментари Харесай

Украйна поиска от Международният съд на ООН мерки срещу референдумите

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев е уведомил Международния съд и е изискал да предприеме ограничения по отношение на референдумите за влизането на Донецката и Луганската национални републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области в Русия и подписването на съответните съглашения в Москва.

„ Украйна публично уведоми Международния съд, че тази стъпка (референдуми и сключване на контракти за присъединение към Русия) жестоко нарушава правно обвързващото решение (на Международния съд) по отношение на краткотрайните ограничения от 16 март. Ние призоваваме съда да прегледа делото всъщност в най-кратък период “, написа Кулеба на страницата си в Twitter.

На 16 март Международният съд постанови, че Русия би трябвало неотложно да спре военната си интервенция в Украйна. На 26 февруари Киев заведе дело против Руската федерация в Международния съд по отношение на тълкуването, използването и осъществяването на Конвенцията от 1948 година за попречване и наказване на закононарушението геноцид. В заведения иск Украйна отхвърли обвиняванията, че в Донбас е имало геноцид, което послужи като една от аргументите Русия да признае ДНР и ЛНР и да организира специфична военна интервенция.

В тази връзка украинската страна изиска от съда да признае, че Русия няма правни учредения за дейности на територията на Украйна и против нея, а също да вкара краткотрайни ограничения за периода на правосъдното произвеждане, с цел да предотврати изостряне на спора.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР