Украинският лидер Володимир Зеленски, който смята да стане президент на

...
Украинският лидер Володимир Зеленски, който смята да стане президент на
Коментари Харесай

Руски сенатор: Ако Зеленски разчита само на полемиката с Москва за Донбас и Крим, президентството му ще бъде провал

Украинският водач Володимир Зеленски, който счита да стане " президент на мира ", показа в Париж и Берлин проектите си за споразумяване на спора в Донбас. Основен резултат бе контрактуваната за най-скоро време нова среща на върха в нормандски формат с присъединяване на Русия, написа в коментар за обиколката съветският в. " Комерсант ".

Откакто встъпи в служба, Зеленски беседва за пръв път с водачите на две водещи страни от Европейски Съюз, влизащи в така наречен нормандска четворка, която търси решение за спора в Украйна, показва вестникът. Той напомня изказването на съветския президентски представител Дмитрий Песков, че Кремъл деликатно следи изявленията на новия украински президент и вижда в позицията му подобие с тази на някогашния - Петро Порошенко. Експерти на " Комерсант " обаче означават новия жанр на Зеленски, разчитащ да стане " анти-Порошенко " - " президент на мира ".

Политологът Александър Гушчин вижда в метода на Зеленски " доста нови неща, без значение от неналичието на подготвеност за директни договаряния с Донбас ", и " опит да показва нов метод към президентския пост, като загърби назадничавата политическа процедура на своя предходник ".

" Засега е рано да се каже, че Зеленски може коренно да промени обстановката в Донбас. Но макар твърдата си реторика той приказва и за мека мощ, за това, че мирът няма опция, че би трябвало да се реинтегрират хората, а не териториите, и за съпротивата против това от страна на част от украинската политическа класа. В този подтекст, без значение от привидната последователност, има забележима разлика с Петро Порошенко ", споделя аналитикът.

За европейската обиколка на украинския водач " в Русия се написа с отчаяние, насмешки и изобличения. Не бива да забравяме обаче, че с оглед продължаващия изострен спор президентът (...) може да заема единствено една позиция: да отстоява националните ползи на страната такива, каквито ги виждат в Киев ", разяснява наблюдаващият Борис Макаренко.

Освен това " Володимир Зеленски потегли на избори като " анти-Порошенко " и при тлеещия спор, който въпреки всичко не крие риск от неизбежна детонация, той желае да стане " президент на мира " и ще има друг взор върху доста проблеми ", добавя съветският специалист.

Зеленски " не е напълно наясно с това какъв брой е комплицирано президентското му ръководство ", декларира пред " Взгляд " съветският сенатор Алексей Пушков.

Той разяснява изявление на Зеленски в изявление за немския в. " Билд " във връзка възможен предстоящ диалог с президента на Русия Владимир Путин. " Ще стартираме с това, че Донбас и Крим - това е Украйна ", съобщи Зеленски и акцентира, че се надява на скорошно " връщане " на полуострова.

" Идеята на Зеленски е неуспех във всеки смисъл (...)

Ако Зеленски счита да сведе цялото време, до момента в който е на власт, до дискусия с Русия за Донбас и Крим, ръководството му ще бъде извънредно несполучливо ", предвижда Пушков.

Той напомня, че някогашният президент Петро Порошенко се е мъчел да построи вътрешната и външната си политика таман на този метод - сложил е на напред във времето въпросите за Донбас и Крим. " И съобщи, че доколкото Русия не споделя (неговата) позиция, би трябвало да се скъсат всички връзки с нея. Направи го - и какво получи? Украйна не завоюва нищо ", акцентира Пушков.

Той акцентира, че Европейски Съюз при всичкото си предпочитание не може да компенсира на Украйна загубата на съветския пазар, както нееднократно са обяснявали на Киев европейските чиновници. Затова Киев самичък би трябвало да се погрижи за възстановяване на търговско-икономическите връзки с Москва, счита сенаторът.

До момента съветският тръст " Газпром " и украинският " Нафтогаз " не са сключили нов контракт за пренос на газ през Украйна след 31 декември т. година и не са траяли настоящия. Малко са и предпоставките за това, написа " Росийская газета ".

Затова " Газпром " реши да работи изпреварващо и към този момент по-бързо цялостни с газ подземни складове на европейска територия - с 2,5 пъти по-високи темпове, в сравнение с предходната година. Компанията прочее не отхвърля договаряния с украинската страна и е подготвена да подписа даже кратковременен контракт, прибавя всекидневникът.

Много неща в бъдещите договаряния с " Нафтогаз " за преноса на горивото ще зависят от законодателните промени, които Украйна би трябвало да реализира в съгласие с Европейски Съюз, показва той.

При всяко състояние " Газпром " разчита в период, т.е. до края на годината, да пусне в употреба " Северен поток-2 " и " Турски поток ", като заобиколи Украйна, с цел да сведе до най-малко риска за доставките в Европа. И Русия не се опасява горивото й да бъде отчасти изместено да вземем за пример от американския природен газ, тъй като той не се конкурира с тръбопроводните доставки, декларира зам.-шефът на борда на " Газпром " Елена Бурмистрова.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР