Украинският град Кременчук потъна в 3-дневен траур за жертвите в

...
Украинският град Кременчук потъна в 3-дневен траур за жертвите в
Коментари Харесай

3 дена траур в Кременчук след руската атака срещу търговски център

Украинският град Кременчук потъна в 3-дневен печал за жертвите в комерсиалния център. 18 души починаха, а над 60 са ранени при съветския ракетен удар.

Според избавителните екипи броят на жертвите може да се окаже доста по-голям. Около 20 души към момента са в неопределеност. Международната общественост остро осъди офанзивата. Тази вечер Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира, с цел да разиска съветските удари в Украйна.

От търговско-увеселителния център Амстор в Кременчук са останали руини, под които евентуално към момента има затрупани хора.

" Имаше сирена, по-късно стартира въздушната офанзива. Втурнахме се към задния излаз. Три минути по-късно чухме детонация. Цялата бях покрита със стъкла. Имаше пушек. Беше ужасно ", споделя свидетелка.

Охранителни камери са снимали момента на офанзивата, суматохата и страхът, който провокирал гърмежът в комерсиалния център. Много от оживелите са в лечебни заведения и не престават да се борят със гибелта.

" Имаше доста ранени, обгорени хора. Някои бяха покрити с кръв. Едно момиче изгуби схващане, само че успяхме да ѝ помогнем ", споделя един от мъжете, притекли се на помощ.

" Имах възприятието, че хвърча. Шрапнели удряха тялото ми. Мислех, че тялото ми ще експлодира. Всичко се срутваше. След това се озовах на пода. Отворих очи и видях големи части парчета върху тялото ми. Върху мен се изливаше вода ", споделя една от потърпевшите.

Според украинския президент по време на офанзивата в постройката е имало към 1000 души.

" Руският удар против комерсиалния център в Кременчук е един от най-наглите терористични актове в европейската история. Мирен град, елементарен търговски център, цялостен с дами, деца и елементарни хора ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Как град в Централна Украйна, който до момента оставаше настрана от бойните дейности се оказа цел, към този момент не е ясно.

От украинския Съвет за сигурност оповестиха, че комерсиалният център е бил ударен от противокорабна ракета, изстреляна от бомбардировач с отдалечен обхват от Курска област в Русия. Друга такава ракета е паднала на стадиона в Кременчук.

От Кремъл настояват, че съветски ракети са поразили боен склад в Кременчук. От последвалия гърмеж на боеприпасите в него, избухнал пожар в намиращия се наоколо търговски център.

" Нямаше никакъв боен обект там. Нищо военно ", сподели Денис Монастирски, вътрешен министър на Украйна.

Край рухналата постройка през днешния ден горят свещи в памет на жертвите. Цветя измежду руините припомнят за най-тежкия ден в историята на Кременчук.

Охранителни камери са снимали момента на офанзивата, суматохата и страхът, който провокирал гърмежът в комерсиалния център.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР