Украинските военни се опитват да евакуират тялото на българина Светослав

...
Украинските военни се опитват да евакуират тялото на българина Светослав
Коментари Харесай

Украинските военни опитват да евакуират тялото на Светослав Славков - руснаците всеки път ги обстрелват

Украинските военни се пробват да изтеглят тялото на българина Светослав Славков, който падна в пердах на Купянското направление, само че при всеки опит руснаците стартират обстрел против тях.
Това заяви за Faktor.bg водачът на Българския народен съюз Боян Расате, който поддържаше връзка с боеца, отдал живота си за свободата на Украйна и достолепието на България.

Светослав Славков почина при осъществяване на задача в сивата зона сред двете армии. Групата, в която е бил той, е попаднала в обграждане при село Синкивка, дружно с него са убити още трима бойци. В прилежащ сектор са починали още петима.
Досега са правени минимум три опита телата да бъдат евакуирани, само че всеки от тях е пресрещан от съветски обстрел. Опитите ще продължат, само че не може да се каже по кое време евакуацията ще стане факт.

Купянското направление е измежду най-тежките сектори на фронта.

„ И в този момент там се водят тежки боеве с големи загуби от двете страни “, разяснява Боян Расате.

Той добавя, че в резултат на масираните бойни дейности там, е допустимо местността да се промени безусловно в границите на часове и даже откриването на тялото на Светослав Славков може да изисква време. Транспортирането до България също слага доста въпроси – от административните процедури до чисто механически параметри, позволяващи тленните му остатъци да бъдат съхранени уместно по пътя до родината. Във връзка с предложенията да се съберат средства за връщането му на българска земя, Расате приканва това да не се прави до момента в който не се обясни какво следва и по кое време ще бъде допустимо. Според него е най-добре с това да се ангажира българската страна и диалозите да се водят сред институциите на двете страни.

По думите му, Светослав е бил извънредно непретенциозен и даже е изпитвал стеснение, че става обект на внимание. Той отпътува за Украйна през септември – там първо е минава образование, със специализация на снайперист. Когато в БНС стартират да събират средства за екипировка, която да му даде повече сигурност на бойното поле, реагира с думите „ Не желая никой нищо да ми подарява “. Налага се да го убеждават да одобри.
След заминаването си получава десетки писма, желае да отговори на всяко едно от тях и се тормози, че поради интензивното образование му е мъчно да написа на всички.
Първите си бойни задания поема в края на ноември, редом с образованието си. От началото на декември се включва пълноценно в задачите на украинската войска. Командирите му споделят, че за времето от септември до заминаването си на фронта към този момент добре е разбирал украинския език.

„ Последно си писахме на 23 декември. След това контактът с него изчезна. “ – добавя Боян Расате.

Той поддържа апела към министъра на защитата Тодор Тагарев за отдаване на военни почести на героичен починалия Светослав Славков.

Припомняме, по отношение на това през предходната седмица беше изпратено отворено писмо до Тагарев, подписано от някогашните министри на защитата Николай Ненчев и Велизар Шаламанов, Атлантическия съвет на България, Съюза на офицерите от запаса „ Атлантик “, ръководителя на Атлантическия клуб Соломон Паси, висши военни.

„ Светльо заслужава “, безапелационен е Расате.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР