Украинските власти потвърдиха, че няколко мащабни кибератаки са били насочени

...
Украинските власти потвърдиха, че няколко мащабни кибератаки са били насочени
Коментари Харесай

Нова вълна рекетьорски кибератаки удари Украйна и свали водещи руски медии

Украинските управляващи потвърдиха, че няколко огромни хакерски атаки са били ориентирани към инфраструктура в страната. Сред обектите, наранени от хакерските дейности, са осведомителната система на интернационалното летище в Одеса и киевското метро.

" Поднасяме извиненията си на пасажерите поради насилственото увеличение на времето за обслужване, " сподели летището в профила си във " Facebook ". От управлението изясняват, че се работи в засилен режим, с цел да се компенсират усложненията и да се в профил казусът. След офанзивата на летището беше наранена и компютърната система на киевското метро, а съгласно някои информации обект на нападението е било и министерството на инфраструктурата.

Първоначално изданието Front News International заяви, че хакерската атака може би е извържена с трансформация на вируса Petya, поразил редица държавни и корпоративни системи в Украйна и Русия в края на юни. Руска компанията от бранша на онлайн сигурността Group-IB обаче разгласи, че акцията е осъществена със злотворен програмен продукт, наименуван Badrabbit. Впоследствие Серхий Демедюк, който оглавява киберполицията на Украйна, удостовери, че става дума за Badrabbit. Демедюк добави, че страната не е била мощно наранена.

На машините, ударени от вируса, се е появило известие, изискващо откуп в размер на 0.05 биткойна (приблизително 285 долара).

Big ransomware wave hitting Ukrainian & Russian targets, including media. This is the Tor hidden service victims are directed to #BadRabbitpic.twitter.com/BDMlZjXDkB
— Joseph Cox (@josephfcox) October 24, 2017

За хакерско нахлуване заяви и " Интерфакс ", една от най-големите съветски осведомителни организации. Според заместник-генералният ѝ шеф Юрий Погорелий " невиждана вирусна офанзива " е прекратила услугите на уеб страницата. Към 19:15 ч. българско време (няколко часа след инцидента) уеб сайтът към момента не бе наличен. Погорелий сподели на няколко съветски медии, че техническият екип работи, с цел да възвърне услугите на организацията.

Малко по-късно и уеб сайтът на " Фонтанка ", най-голямото петербургско онлайн издание, се оказа недосегаем и от управлението му потвърдиха, че медията е станала обект на хакерска атака. В " Туитър " Group-IB заяви, че по нейни данни са наранени и други уеб сайтове с изключение на въпросните издания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР