Украинските въоръжени сили започнаха атака срещу Сочи. По време на

...
Украинските въоръжени сили започнаха атака срещу Сочи. По време на
Коментари Харесай

Опасност за целия свят. Въоръжените сили на Украйна превръщат корабите в „самолетоносачи“ за дронове

Украинските въоръжени сили започнаха офанзива против Сочи. По време на офанзивата, осъществена на 1 октомври, работата на локалното летище беше краткотрайно спряна, а системите за противовъздушна защита бяха ситуирани в региона на Голям Сочи. Според Министерството на защитата безпилотният аероплан е летял от Черно море и е бил свален от зенитчиците покрай Адлер.

Преди това украински дронове няколко пъти доближиха черноморското крайбрежие на Русия в Краснодарския край, само че Сочи беше отвън обсега на вражеските БЛА. По мнението на специалисти, за офанзивата са употребявани нови дронове от вида самолети с огромен обхват, изстреляни от Одеса. Редица източници обаче са склонни да считат, че украинските специфични служби употребяват цивилни кораби в Черно море за изстрелване на дронове.

И двете версии имат право на битие, сподели за ИА Regnum военния специалист и създател на телеграм канала „ Руски инженер “ Алексей Василиев. Ако врагът употребява морски платформи, украинските въоръжени сили получават избрани преимущества.

" Патици " и " Бобри "

Ако дрон бъде изстрелян от украинска територия, той може да лети до региона на Сочи, единствено заобикаляйки Крим, означи събеседникът. Така дронът се намира над морето, заобикаляйки обсега на съветските системи за Противовъздушна отбрана и радари.

Ала в случай че за изстрелване се употребява даже дребен транспортен съд или лодка, работещи в Черно море на разстояние 200–300 км от съветския бряг, времето за доближаване на безпилотния уред доста се понижава. За да изстреля дрон, корабът би трябвало да бъде оборудван с катапулт за изстрелване, чието разрастване лишава единствено няколко минути.

За нахлуване на цели в дълбочина на територията на Русия въоръжените сили на Украйна употребяват безпилотни летателни апарати - камикадзе „ Бобър “ с деклариран обхват на потребление от 600 до 1000 км според от модификацията.

Въоръжените сили на Украйна разполагат и с безпилотни летателни апарати, направени по модела „ Патица “, които съперникът употребява преди този момент при офанзиви на Москва и Ростов на Дон. Всички изброени дронове могат да бъдат изстрелвани от мобилна платформа, инсталирана върху шасито на автомобил или кораб.

След стартиране на вода корабът може да тръгне през териториалните води на Турция, България и Румъния към Украйна, заобикаляйки среща с съветския флот или самолети. Въпреки това, даже в случай че корабът бъде открит в неутрални води, неговото заличаване може да бъде обвързвано с редица нюанси.

Под знамето на някакъв си Палау “

„ Всеки украински транспортен съд, който работи в неутрални води, би трябвало да бъде погубен, несъмнено. Но те могат да работят под румънски байрак, под флага на неутрална страна, да вземем за пример някои от тихоокеанските острови, Палау или Кирибати “, сподели Василиев.

„ И в този случай ще зародят компликации, защото ние нямаме причина да задържаме непознати кораби, или по-точно цивилни кораби, в неутрални води. Включително и тъй като даже не сме оповестили война. Няма законови пълномощия. Така че остава единствено да се отбиват офанзиви със силите на Противовъздушна отбрана “, означи специалистът.

За да превърнете граждански транспортен съд в „ притежател на дронове “, не е належащо корабът да дебаркира в украинските пристанища. Хипотетично украинските въоръжени сили биха могли да вкарат цивилен транспортен съд в Черно море, да го натоварят с боен товар в неутрални води и по-късно да пуснат дрон, счита източникът.

По-рано в интернет неведнъж се показваха догатки, че украинските въоръжени сили употребяват цивилен плавателни съдове за военни цели. По-специално, корабите могат да се употребяват за изстрелване на лодки без екипаж (морски дронове) за офанзиви против Кримския мост, както и против цивилни и военни кораби в Черно море. Възможно е граждански транспортен съд да е бил употребен и в офанзивата на летището в Псков през нощта на 30 август. За задачата корабът може да дойде в Балтийско море.

Както отбелязва Алексей Василиев, много мъчно е да се предотврати изстрелването на дронове от морето, изключително откакто, по думите на специалиста, откриването на обособен транспортен съд в Черно море е проблематично.

„ Тук има тънкости и нюанси. Не можем да затворим свободата на корабоплаването в интернационалните води. Освен това е механически невероятно да бъдат инспектирани и тествани всички цивилен кораби. Просто няма задоволително патрулни кораби “, прибавя специалистът.

Така Киев употребява интернационалните правила без боязън от ответни дейности. Но тази тактичност има и своите недостатъци.

Удар при съществуване на стоманобетонни доказателства

За да се постави завършек на офанзивите от морето, е належащо Украйна да бъде наказана обществено и с доказателства за нарушение на гражданските стандарти за мореплаване. Тази стъпка, счита Алексей Василиев, може да разреши на Русия да употребява обстановката в своя изгода.

„ Ако неотложно се получи информация, че избран транспортен съд се употребява за военни цели, може да се направи иск, че той нарушава законите за водене на война по море. Това са моменти, които морските сили, като Съединени американски щати и Англия, възприемат доста съществено “, споделя специалистът.

За Вашингтон или Лондон съразмерен отговор в един и същи жанр е рисково нещо, тъй като ще се окаже, че цивилни кораби могат да се употребяват за военни цели. „ И освен в Черно море, само че и в целия свят. Може да се появи рисков казус “, означи експертът.

Спазвайки нормите на водене на война по море, морските сили пазят ползите си от връщане към времената на флибустиерите и корсарите. Има редица разпореждания, които гласят, че частните кораби не би трябвало да носят оръжие. Нарушавайки тези правила, Украйна излага своите сътрудници. Въпреки това, осъждането на украинските въоръжени сили за нарушение на интернационалните правила ще бъде проблематично.

„ Имаме потребност от съответни доказателства. Ако успеем да ги открием, ще бъде нанесен удар по опциите на Украйна. Но би трябвало да разберете, че това е извънредно мъчно да се реализира.

Граждански транспортен съд може да влачи на буксир резервоар за изстрелване на БЛА. Въжето се развързва, контейнерът с дроновете са изхвърлени в морето - пробвайте се да го документирате. Следователно това са извънредно комплицирани събития “, добавя специалистът.

Отделни офанзиви за тормоз

Имайте поради, че опциите на гражданските кораби като стартова площадка за дронове са съществено лимитирани. Само един дрон беше изстрелян в региона на Сочи, който в последна сметка беше открит и погубен. Преобразуването на цивилен кораб за по едно и също време изстрелване на огромен брой БПЛА е сложна задача, споделят специалисти.

Затова към този момент морските платформи се употребяват извънредно за тормозни офанзиви, най-вече за медиен резултат, счита Василиев. Затова, счита той, опасността не изисква незабавно решение, още повече че следствията могат да доведат до нов интернационален скандал.

„ Ако не е допустимо да се потвърди присъединяване на обособени кораби в офанзиви с дронове, Съединени американски щати и техните сътрудници ще включат режима „ атакувани цивилни кораби “. Те обичат да се борят за независимост на корабоплаването, могат да изпращат корабите си в Черно море, с една дума, покачват градуса на напрежението “, означи Алексей Василиев.

По този метод задачата за унищожаване на „ опасността от морето “ сега наподобява неразрешима (или може да бъде решена с огромни трудности), което обаче не заплашва Русия със съществени последствия заради техническите ограничавания на ВСУ.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР