Украинските сили започнаха изтегляне от Северодонецк - последния голям бастион

...
Украинските сили започнаха изтегляне от Северодонецк - последния голям бастион
Коментари Харесай

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк

Украинските сили започнаха евакуиране от Северодонецк - последния огромен бастион на украинската опозиция в Луганска област.

Това става четири месеца след началото на съветската инвазия, оповестиха международните информационни организации.

Вече няма безвредно място в Донецка област, предизвестиха украинските управляващи.

На украинските военни елементи беше подредено да се отдръпват, защото към този момент няма смисъл да се пазят разпокъсаните позиции, тъй като всеки идващ ден води до нови жертви, съобщи шефът на Луганска област Серхий Хайдай.

Цялата инфраструктура на Северодонецк е унищожена, 90% от домовете са с нанесени при обстрела вреди, 80% от тях са непроправимо разрушени. Предполага се, че там са останали към 12 000 цивилни, стоцици се укриват в бункерите на цех " Азот ". Трите моста, по които локалните поданици можеха да избягат, са разрушени.

С рухването на Северодонецк, цяла Луганска област остава под съветски надзор, като се изключи град Лисичанск, който съгласно локалните управляващи руснаците доста мъчно ще завладяват, тъй като има съществени отбранителни позиции.

Териториите на юг от него към този момент са под съветски надзор. След като превзеха няколко села в региона, съветските сили напредват бързо и се пробват да обсадят града.

Украинският министър на защитата Олексий Резников заяви, че през последния месец и половина страната е получила към 200 единици 155-милиметрови оръдия по стандартите на НАТО.

Според Резников тези оръжия са по-точни и ефикасни и наличието им трансформира " картината на бойните дейности ".

В петък президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението страната му и Молдова да получат статут на кандидатки за еврочленство. Според Зеленски решението е най-сериозната стъпка за усилване на Европа в изискванията на съветската експанзия.

" Днес беше прието, че Украйна не е мост, не е " възглавница " сред Запада и Русия, не е " буфер " сред Европа и Азия, не е зона на въздействие, нито пък сива или директна територия. Не е границата сред " орките и елфите ". Украйна е предстоящ пълноправен сътрудник на минимум 27 европейски страни ".

Русия, от своя страна, разгласи, че решението на европейските водачи ще има негативни последствия.

По думите на говорителката на съветското външно министерство това е следващ ход за " ограничение на Русия " в геополитически проект.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР