Украинските сили вероятно провеждат ограничено тактическо изтегляне в Бахмут, но

...
Украинските сили вероятно провеждат ограничено тактическо изтегляне в Бахмут, но
Коментари Харесай

Украинските сили се изтеглят от Бахмут. Пригожин недоволен от липсата на боеприпаси

Украинските сили евентуално организират лимитирано тактическо евакуиране в Бахмут, само че е прекомерно рано да се оценят желанията на украинската страна за цялостно евакуиране от града, написа в следващата си сводка от нощес Институтът за проучване на войната на Съединени американски щати.

Защитата на Бахмут от страна на Украйна остава стратегически обоснована, защото продължава да гълтам съветската жива мощ и съоръжение, а украинските сили не търпят несъразмерни загуби. Украинските сили могат да стартират последователно евакуиране от Бахмут, с цел да изтощят съветските сили посредством продължение на боевете в града. Такива дейности нормално са удобни за отбранителните сили и могат да разрешат на украинските сили да нанесат тежки загуби на към този момент изтощените съветски настъпателни елементи, даже когато украинските сили интензивно се отдръпват. Именно това се случи, когато украинската войска се отдръпна от линията Северодонецк-Лисичанск, което дейно постави завършек на съветските настъпателни интервенции в Луганска и Донецка област през лятото на 2022 година, означават специалистите на ISW.

Кампанията за завладяване на Бахмут евентуално ще завърши без значение от това дали съветските сили ще завладяват града или не, а съветските военни надали ще могат да продължат каквито и да било настъпателни интервенции в продължение на няколко месеца. Наскоро съветските военни концентрираха и изгубиха забележителен брой мобилизиран персонален състав за завършилата неотдавна атака край Угледар в Донецка област. " Големите " съветски офанзиви в Купянск, Сватовск и Кременная в Луганска област също не доведоха до обилни триумфи на фронта. Всичко това ускорява оценката на ISW, че съветските сили евентуално не разполагат с бойна мощност за осъществяване на повече от една атака по едно и също време. При все това напъните на Русия за завладяване на Бахмут не способстват за оперативните или стратегическите цели на съветските сили на бойното поле, а забележителната украинска защита към града подкопава всякакво тактическо значение, което завладяването на Бахмут има за съветските сили.

Неизбежното привършване на съветската атака край Бахмут, към този момент завършилата съветска атака край Угледар и спряната съветска атака в Луганска област основават положителни условия за украински контраофанзивни интервенции, заключават специалистите от Института за проучване на войната.

Междувременно създателят на съветската частна наемническа група " Вагнер " Евгений Пригожин се оплака, че силите му изпитват дефицит на муниции и предизвести, че в случай че бъдат принудени да се отдръпват, целият съветски фронт ще рухне, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Във видео, оповестено през уикенда, Пригожин споделя: " Ако " Вагнер " се отдръпна в този момент от Бахмут, целият фронт ще рухне. Ситуацията няма да бъде приятна за всички формирования, които пазят съветските ползи ".

Ройтерс не може да удостовери от самостоятелен източник по кое време и къде е записано видеото. То е оповестено в канал в Телеграм, който популяризира вести за Пригожин и се свързва с групата " Вагнер ", само че не е на нормалния информативен канал на Пригожин.

В петък създателят на " Вагнер " съобщи, че групировката " на практика е обкръжила Бахмут ", където боевете се ускориха през последната седмица, а съветските сили нападат от съвсем всички страни.

В неделя обаче той се оплака, че множеството от боеприпасите, обещани на силите му от Москва през февруари, към момента не са доставени.

" Засега ние се опитваме да установим повода: дали е просто елементарна администрация или изменничество ", сподели Пригожин по нормалния си канал в Телеграм.

Наемническият лидер постоянно подлага на критика съветското военно управление. През предишния месец той упрекна министъра на защитата Сергей Шойгу и други в " изменничество " поради закъснение на муниции за неговите сили.

В съвсем четириминутно видео, оповестено в канала " Оркестър Вагнер " в Телеграм в събота, Пригожин споделя, че силите му са обезпокоени, че Москва желае да ги употребява като изкупителни жертви, в случай че Русия изгуби войната. " Ако отстъпим, ще останем вечно в историята като хората, които са създали основната крачка към загубата във войната ", споделя той.

" Именно това е казусът с глада за муниции ", декларира Пригожин, който очевидно се намира в бункер. Той добавя, че хората му се чудят дали са жертва на режисура за проваляне от висшето военно управление или може би даже от някого " по-високо ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР