Украинските граждани, подали заявление за статут за времена закрила, са

...
Украинските граждани, подали заявление за статут за времена закрила, са
Коментари Харесай

Шефът на здравната комисия: 18 000 украинци са подали заявление за статут за временна закрила


Украинските жители, подали заявление за статут за времена протекция, са осемнайсет хиляди. Това сподели пред публицисти ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето доцент Антон Тонев, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4099
По думите му здравноосигурителните събития, които са настъпили досега, са не повече от „ няколкостотин и разноските са напълно допустими “.

" Разходите на лечебните заведения ще бъдат възобновени, а заплащането за лекуването на тези жители ще бъде за сметка на държавния бюджет. Има решение на Европейския съвет, което ще обезпечи бюджет сред 3,6 и 10 милиарда евро, като с тях ще се възвръщат разноски, направени в страни, приемали бежанци ", уточни още доцент Тонев.

Той сподели, че лекуването на децата и възрастните бежанци ще бъде за сметка на държавния бюджет, до момента в който трае статутът на краткотрайна протекция, а за останалите – следва да се реши от Министерския съвет.

По-рано през днешния ден членовете на парламентарната комисия по опазване на здравето одобриха на второ гласоподаване законопроект за промени в Закона за здравното обезпечаване, посредством които хората със статут на краткотрайна протекция получават здравна помощ като здравноосигурени. 

Доц. Тонев разяснява още, че средствата, които до момента са предоставяни на работещите на „ първа линия “ в битката с COVID-19, ще се трансформират в действително нарастване на приходите. 

" Целта е тези пари да останат като възнаграждение и по тази причина подкрепихме концепцията за увеличение на цените на клиничните пътеки с 25 % ", уточни доцент Тонев.

По думите му, когато се подпише анекс към Националния рамков контракт, тези пари ще бъдат трансформирани.

" Има предложение за Колективен трудов контракт, който да подсигурява минимални заплати в бранша, напомни още той. Условието лечебните заведения да получат увеличените цени на клиничните пътеки е да имат подписан Колективен трудов контракт (КТД), акцентира Тонев. По думите му КТД не е наложителен, само че може да бъде употребен като условия за приемане на по-високите стойности на клиничните пътеки. 

" Средствата за работа на „ първа линия “ са планувани до юни, когато се чака актуализация на бюджета ", напомни още доцент Тонев.

" След юни тези пари ще бъдат част от прихода на работещите в лечебните заведения, без значение дали има коронавирус ", добави той. В отговор на въпрос за парите, предоставяни на персоналните лекари за работа „ на първа линия “ доцент Тонев изясни, че средствата, планувани за първична извънболнична помощ за тази година, са с 60 млн. лева повече спрямо 2021 година. Идеята е да спрем да назоваваме тези средства " за коронавирус " и да използваме преходния интервал, в който има коронавирус, и да създадем политика по приходите – т.е., парите да бъдат трансферирани в нарастване на заплати, в нарастване на пари за опазване на здравето и те трайно да останат в бранша, сподели още доцент Тонев. 

По-рано през днешния ден от пресслужбата на Министерството на здравеопазването оповестиха, че Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ, Медицинска федерация „ Подкрепа “ и Националната браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерство на здравеопазването КТД в бранш „ Здравеопазване “, с който се регламентира нарастване на главните хонорари в бранша. Под документа се е подписала и министърът на опазването на здравето Асена Сербезова в качеството си на посредник сред синдикати и работодатели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР