Украинските части напредват постепенно на юг, а въоръжените сили на

...
Украинските части напредват постепенно на юг, а въоръжените сили на
Коментари Харесай

Украинските войски напредват постепенно на юг, Русия нанесе нови ракетни удари

Украинските елементи напредват последователно на юг, а въоръжените сили на страната би трябвало да получат 1700 ударни и шпионски дрона за потребностите на контранастъплението, оповестиха през днешния ден украински представители, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Заместник-министърката на защитата на Украйна Ханна Маляр осведоми, че напредъкът е маркиран по направлението на южните окупирани градове Мелитопол и Бердянск (на брега на Азовско море) и съобщи, че украинските въоръжени сили реализират сполучливи набези и на изток, по фланговете на окупирания Бахмут.

Русия, която изпрати десетки хиляди бойци в Украйна през февруари 2022 година, държи територии в Южна и Източна Украйна, напомня Ройтерс. Това лято Киев стартира огромно контранастъпление, с цел да си отвоюва окупираните земи, само че напредъкът в офанзивата против укрепените съветски позиции е муден, отбелязва организацията.

По думите на Ханна Маляр украинските войски бележат " триумфи " на югоизток, в това число край Старомайорске - село, ситуирано до няколко свързани махали в Донецка област, които Украйна си възвърна това лято.

" Сраженията край Старомайорске не престават, нашите бойци имат триумфи, те се укрепват на завзетите позиции ", сподели Маляр.

Що се отнася до обстановката на изток, заместник-министърката разгласи, че украинските сили не престават да отблъскват съветските офанзиви по направленията на Купянск и Лиман, които Украйна освободи предходната година. Тя добави, че яростни борби се водят при три села на южния фланг на бранша на Бахмут - дребен град, от който са останали отломки след траялата месеци кървава борба, дала на съветските въоръжени сили надзор над региона към този момент, напомня Ройтерс.

Въпреки непрекъснатата военна помощ от страна на Запада украинските представители споделиха, че Русия към момента има преимущество в артилерията, танковите войски и човешката мощ.

Вицепремиерът на Украйна Михайло Фьодоров съобщи, че 1700 дрона са на път за фронтовите линии за потребностите на контранастъплението.

" Всички тези дронове отиват на фронта, с цел да пазят живота на нашите бойци, да създадат нашата артилерия още по-прецизна и да унищожат врага ", съобщи Фьодоров във видеообръщение на фона на стотици дронове, подредени в редици в поле.

Киев опита разнообразни тактики, с цел да се оправи с артилерията, противовъздушната защита, складовете за муниции и логистиката на Русия, показва Ройтерс. Украйна усили фрапантно производството на дронове, а над 10 000 оператори на дронове към този момент са подготвени, добави Фьодоров.

Русия нанесе втори ракетен удар по Украйна по Киевска, Хмелницка и Кировоградска област, оповестиха военновъздушните сили, откакто в цялата страна се чуха сирени за въздушно нахлуване. Засега не е ясно дали е са нанесени вреди и дали има потърпевши. Властите в западната Хмелницка област потвърдиха, че са чути детонации.

" Регистрирахме високоскоростни цели, евентуално и балистични ракети, врагът употребява разнообразни типове оръжия ", съобщи представителят на Военновъздушни сили Юрий Ихнат в коментар по малкия екран. Той добяви, че някои ракети са се насочили към град Старокостянтинов, където се намира украинско военно летище. Ракетите са минали по доста комплициран маршрут, като в един миг даже са създали завой на 180 градуса.

Днес следобяд украинската противовъздушна защита предотврати по-ранна офанзива, като смъкна две крилати ракети " Калибър " над централния град Виница, които наподобява са били изстреляни от подводница в Черно море, съгласно изказване на военновъздушните сили.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР