Украинските бежанци били нацисти, насилници, паразити. Твърди се, че експлоатират

...
Украинските бежанци били нацисти, насилници, паразити. Твърди се, че експлоатират
Коментари Харесай

Украинците били неблагодарни и опасни: как лъжат в мрежата

Украинските бежанци били " нацисти, насилници, паразити ". Твърди се, че " експлоатират " приемащите страни - съвсем постоянно благодарение на подправени истории. Защо тази тактичност постоянно хваща религия и по какъв начин се разпознават лъжите?

След експлоадирането на европейските страни са приели и записали към 8 млн. украинци като бежанци. Данните са на Организация на обединените нации. Много страни ги посрещнаха с прояви на взаимност. Но търсещите леговище станаха и обект на подправени вести, ненавист и дезинформационни акции, показва Юлия Смирнова от Института за стратегически разговор (ISD).

Според подвеждащите разкази се менят според от целевата публика. Така да вземем за пример на хората в Русия им се споделя главно, че украинците бягат от хипотетичните " ", които ръководят страната им. А в останалата част на Европа подвеждат хората с изказванията, че бежанците са неблагодарни, склонни към принуждение и рискови, показва Смирнова.

Твърдение: Украинците бягат от нацистите

Още преди нашествието в Украйна съветските пропагандни медии неведнъж повтаряха, че Украйна се ръководи от нацисти, които желаят да изгонят всичко съветско от страната им. Според Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците от началото на войната към 3 млн. украинци са напуснали родината си.

В обява на осведомителния уебсайт се цитира украински боец, който споделя пред " Ню Йорк таймс " следното: " Освобождаваме земя, само че без хора на нея. " Оттам някои вършат заключението, че украинците са избягали от отвоюваната територия, с цел да се спасят от " нацисткия режим ".

Проверка на обстоятелствата: Подвеждащо

Цитатът, употребен в две публикации на американското издание, е правилен. Никъде обаче нацистите не се загатват като причина за бягството от Украйна. В се показва, че доста украинци, живеещи под съветска окупация, са избягали в Русия от боязън да не бъдат сметнати за колаборационисти. В другата публикация се споделя, че още преди идването на окупаторите 80% от популацията на Донбас е избягало от руснаците към Западна Украйна или други страни в Европа.

Разбира се, допустимо е в действителност да има украинци, които имат вяра на съветската агитация и желаят да избягат от хипотетичния нацистки режим. Но това надали се отнася за по-голямата част от украинските бежанци. Както и за близо трите милиона от тях, които се намират в Русия. Освен това правозащитни организации като и " Амнести интернешънъл " към този момент оповестиха, че доста украински бежанци - а държавното управление на Съединени американски щати приказва и за стотици хиляди - са били принудени да отидат в срещу волята си.

Цитирането на медии с висока известност на Запад за обосноваването на подвеждащи и погрешни пропагандни тези, както и за подправени вести е постоянно срещащ се модел на дезинформация.

Твърдение: Полските деца с рак би трябвало да отстъпват място в лечебните заведения поради украинци

В обява в Tуитър се твърди: " Полски деца са изхвърляни от онкологични лечебни заведения. Днес се обади съседката ми, която извела 4-годишния си наследник от онкологичната болница, тъй като би трябвало да освободи място за украински деца. "

Проверка на обстоятелствата: Неоснователно

Полските платформи за инспекция на обстоятелствата и Demagog са разследвали това изказване. Според тях Министерство на здравеопазването и Полското сдружение по детска онкология и хематология (PTOHD) отхвърлят това изказване. А в медиите в Полша няма информация за хипотетичния случай.

Експертът по подправени вести Томазо Канета от изяснява следното: " Украинските бежанци са обект на дезинформация на доста равнища. Биват наричани нацисти, насилници, паразити. Твърди се, че " експлоатират " приемащите страни. " За " доказването " на сходни тези свободно се употребяват подправени истории. "

Възможно е и разказът за онкоболните полски деца да е фиктивен. Той е бил оповестен от профила в Туитър, който се е описал по следния метод: " Католик. Консервативен. " Създаден е през март 2021 година и е бил блокиран поради нарушавания на разпоредбите. Уеб архивът демонстрира, че единствено сред 21 и 28 март 2022 година посредством него са били оповестени или препубликувани съвсем 100 туита. Голяма част от тях са с националистическо и антиукраинско наличие. Често троловете се управляват от ботове - компютърни стратегии, автоматизирано идентифициращи и разпространяващи наличие.

Полските фактчекъри са открили, че профилната фотография на акаунта се появява за първи път в Инстаграм през 2017 година. със 139 000 почитатели в действителност принадлежи на Аника Борон, която работи като сътрудник по недвижими парцели в Торонто, Канада. Запитана за полския профил с нейна фотография в Tуитър, тя съобщи за Дъждовни води: " Определено нямам нищо общо с този профил! Снимката ми постоянно се употребява за подправени профили. "

Твърдение: Семейство украински бежанци е наложително изведено от апартамент в Полша.

Друга техника за продуциране на употребява достоверни фрагменти, сложени в нов подтекст. Видеозапис на интервенция на пожарната в Краков демонстрира какъв брой елементарно може да бъде направено това.

В клип, оповестен при започване на декември 2022 година и публикуван в съветски, полски и немски сметки, се твърди, че полицията в Краков благодарение на пожарната работа е извела принудително семейство бежанци от Украйна от нелегално населяван апартамент, откакто последните не съумели да си платят наема. На записа се вижда по какъв начин двама пожарникари със стълба се пробват да влязат през прозорец на втория етаж на остаряла постройка. Чуват се и гласове на полски и испански език.

Проверка на обстоятелствата: Неоснователно

Проучване на основаната в Киев журналистическа е разкрило, че същите фрагменти са качени в Ютюб при започване на октомври 2021 година, или месеци преди съветската инвазия в Украйна. Следователно те не биха могли да имат нищо общо с украинските бежанци, прокудени от войната в Полша.

Твърдение: Украинци са пребили до гибел съветски емигрант в Германия

Във видеоклип в TikTok жена оповестява на съветски език, че 16-годишен покровител за правата на бежанците в Ойскирхен край Кьолн е бил пребит от украински бежанци и по-късно е умрял от раните си.

Проверка на обстоятелствата: Фалшиво

Отговорните немски полицейски чиновници отхвърлят да е имало сходно нахлуване. Малко по-късно същата жена се извини в друго видео, че явно е била неправилно осведомена.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР