УЕФА трябва да играе водеща роля в опитите да бъде

...
УЕФА трябва да играе водеща роля в опитите да бъде
Коментари Харесай

Искат от УЕФА да въведе смени при мозъчни сътресения

УЕФА би трябвало да играе водеща роля в опитите да бъде понижен рискът от травми на главата и за тази цел би трябвало да вкара наложителни смени при мозъчно разтърсване, обявиха от Асоциацията на професионалните футболисти.

Бордът на интернационалната футболна асоциация (IFAB), който единствен има право да прави промени във футболния устав, даде зелена светлина за тестово въвеждане на смени при травми на главата през 2020 година. През предишния сезон такива смени бяха въведени от Висшата лига на Англия и Женската суперлига.

От Асоциацията на професионалните футболисти обаче считат, че УЕФА не демонстрира задоволително схващане към казуса и не е заинтригувана от въвеждането на сходни смени в шампионати като Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на нациите.

" Трябва да разгадаем тази обстановка незабавно ", съобщи Адам Уайт, който управлява отдела за здраве на мозъка към Асоциацията на професионалните футболисти.

" Като безспорен най-малко УЕФА, като един от най-големите и най-важни органи в международния футбол, би трябвало да бъде образец за другите и да вкара за непрекъснато правилото за смени при мозъчни разтърсвания. Това е проблем, за който Асоциацията на професионалните футболисти ще приказва непосредствено с УЕФА ", сподели още Уайт.

Той добави, че сходни диалози ще бъдат водени и с шефовете на Футболната асоциация в Англия, които да запишат тези смени за непрекъснато в правилника.

Според сегашния протокол при контузии на главата футболистите са преглеждани от лекарския екип, който може да вземе цялото нужно време, с цел да реши обстановката. Факт е обаче, че натискът върху медицинските лица е доста огромен и те би трябвало да вземат решения за секунди, което може да бъде доста рисково за футболистите. От Асоциацията на професионалните футболисти считат, че измененията би трябвало да са такива, че в случай че даден състезател премине нужните прегледи, той да може да се връща в игра на по-късен стадий от мача.

" Просто обяснено, сегашните правила на футбола слагат под риск здравето и сигурността на футболистите ", добави Уайт.

Въпросът със разтърсванията и решенията за тях бе издигнат в Англия още веднъж този уикенд, откакто вратарят на Астън Вила Емилиано Мартинес пострада при конфликт със съотборника си Тайрън Мингс. Аржентинецът беше прегледан и се върна в игра, само че единствено няколко минути по-късно се оказа, че не е в положение да продължи и би трябвало да бъде сменен.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР