Удължителният закон за бюджета е инструмент държавата да не спре

...
Удължителният закон за бюджета е инструмент държавата да не спре
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Държавата е далеч от фалит, но трябва да има разумно бюджетно управление

Удължителният закон за бюджета е инструмент страната да не спре да заплаща. Това сподели в ефира икономистът от Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. " Това беше някакво решение да се удължи бюджета и да може да има заплащания към разнообразни други институции, подвластни от Закона за държавния бюджет, като да вземем за пример НЗОК, Национален осигурителен институт и така нататък “

" По отношение на бюджета и фискалното ръководство на страната имаме доста характерно разделяне на управляващите: от една страна Народното събрание би трябвало да гласоподава пакет бюджетни закони, което изисква болшинство в Народното събрание, въпреки това обаче, това е единственият случай, в който народни представители не могат сами да предизвикват правене на нов бюджет, това може да направи единствено изпълнителната власт. Логиката е, че който ще извършва бюджета и ще носи отговорност, той би трябвало да планува един финансов проект и да го внесе “, изясни техническите механизми за изработването и приемането на държавния бюджет специалистът Лъчезар Богданов.

" Ако не беше признат този удължителен закон, има риск от това страната да спре да заплаща безусловно, счита още икономистът от Института за пазарна стопанска система, - Когато нещата стигнат до дъно, тогава хора биха ги усетили. Това все подхваща с цел да няма пряк резултат върху всички тези, които зависят от бюджета, в това число става въпрос за пенсии, за обществени заплащания и публичната сфера “.

Според Лъчезар Богданов в новия бюджет по отношение на приходите би трябвало да се създадат две неща: приходните организации да си правят работата, второто е някой популистки и безсмислени преференции от последните две години би трябвало да бъдат анулирани. От към разноските би трябвало да се огледат разноските за настояща прехрана.

" Държавата е надалеч от банкрут, само че в случай че няма рационално бюджетно ръководство, в случай че продължи до безконечност този отвод за вдишване на отговорност и въпреки всичко да се води някаква ясна икономическа и финансова политика, то можем да стигнем до такава степен. Добре е да се стреснем преди да стигнем до ръба на банкрута и преди нещата да са излезли отвън надзор. Доброто развиване е, че имаме постоянно държавно управление, което е поела ангажимент да вкара държавните финанси в някаква рамка и надлежно да носи отговорност и за дейностите си “, заключи специалистът Лъчезар Богданов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР