Учениците вече няма да са само касичка за пари за

...
Учениците вече няма да са само касичка за пари за
Коментари Харесай

Комисията по образование се обедини около промените в делегираните бюджети на учебните заведения

Учениците към този момент няма да са единствено касичка за пари за учебните заведения – това най-общо е новата философия на измененията в делегираните бюджети на образователните заведения. 2018-та ще е годината за повсеместни промени в професионалното обучение. Около това се сплотиха ръководещи и съпротива от парламентарната комисия по обучение, която се събра на изнесено съвещание във Велико Търново.
За обучение в държавния бюджет за следващата година се залагат над половин милиард лв.. За просвета се плануват повече от 70 милиона лв., стипендиите на докторантите ще бъдат увеличени. От 1 януари финансово рамо от страната осезаемо би трябвало да усетят предучилищното и учебното обучение, уточни ръководителят на парламентарната комисия по обучение и просвета Милена Дамянова /на снимката/. 

Средствата за непрекъснати разноски, които имат учебните заведения - осветяване, отопление – средства, които не зависят от броя на децата, ще бъдат изведени като обособени средства, като обособен стандарт, а не както сега  - част от общия. Увеличаване на учителските заплати. Там са планувани над 240 милиона. Вече и осмокласниците ще получават стипендии. Задължително психолог и педагогичен консултант във всяко едно учебно заведение! Заложени са 8 милиона лв. в бюджета, с цел да можем да имаме педагогичен съветници и психолози в учебните заведения, които да бъдат в поддръжка на учителите за работа освен, когато настъпи рецесия, само че и доста преди този момент.

Дамянова уточни още, че ще бъдат ориентирани пари и към учебните заведения с централизация на деца от уязвими групи, с цел да бъдат назначавани посредници, които да оказват помощ за връщането на децата към образованието, а учителите да могат да работят повече самостоятелно с децата. 12 % в допълнение ще получат учебните заведения в отдалечени региони.

В професионалното обучение децата към този момент ще могат умерено да си избират гимназия, в която да учат специалност без да се тормозят родителите за транспортните разноски. Предвидени са над 3 милиона лв. за предпазени специалности, изясни заместник-министър Таня Михайлова. 

Разширява се опцията за покриване на пътните разноски на учениците, които пътуват не просто до най-близкото учебно заведение, а до професионалната гимназия, която е определена. Сега в действителност създаваме и механизма за предпазени специалности. Водещо е районният принцип, специалности, които са свързани със бранш енергетика. Примерно туризмът имаме максимален банкет, в това време за туризма споделят, че имаме най-голяма липса на фрагменти. Въпросът е къде са фрагментите. Как да излезем от този абсурд – тук на ход е бизнесът. Само учебното заведение не е панацеята  на всички проблеми.

Заместник-министър Михайлова уточни, че механизмът за установяване на предпазените специалности ще е подготвен скоро, по-късно ще се прави указател, който се възнамерява да стане факт следващата година.

С повече пари качествено обучение не се реализира, разяснява Ерол Мехмед от Движение за права и свободи, заместник-председател на парламентарната просветителна комисия.

Образованието да бъде ориентирано към професионалното направление, с цел да спрем това разминаване сред търсене и предложение на пазара на труда. Второ – достъпът, улесненият достъп до обучение на всички деца и възпитаници в България. Тук не става въпрос за огромните учебни заведения в огромните градове-. По същия метод да се подходи и положително финансиране да се обезпечи на дребните учебни заведения. Проблемите в никакъв случай не са били решени и няма да бъдат решавани. Въпросът е в сегашния миг, а и в бъдеще време да се подхващат тези верни стъпки, които да обезпечат положително обучение, само че в това време е доста значимо, първо, децата да бъдат обхванати в системата, и, второ, – в случай че можем по някакъв метод да спрем и заминаването, миграцията.

Да чуят в каква тенденция им готвят промени законотворците, на парламентарното съвещание пристигнаха шефове на великотърновски учебни заведения, които си имат своите делнични болки и проблеми. Ангел Гушев, шеф на Природо-математическата гимназия показа:

Ние се борим за повишение на качеството на образованието, в други учебни заведения проблемите са по-различни – приобщаване на учениците в образованието, развиване на дуалното обучение, тъй че всеки има своите проблеми. 

Снежина Михова, шеф на Спортното учебно заведение във Велико Търново, добави: 

Спортните бази, стадиони, терени по футбол няма, няма къде да упражняват децата. Здравето на децата е по-важно, от колкото всичко друго. 

Бизнесът през днешния ден не пристигна при парламентаристите, а избра самичък да се договаря с учебните заведения за подготовка на фрагменти.

За 12+3 от Велико Търново Здравка Маслянкова 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР