Учениците от хуманитарната гимназия Св. Св Кирил и Методий“ в

...
Учениците от хуманитарната гимназия Св. Св Кирил и Методий“ в
Коментари Харесай

Хуманитарната гимназия в Пловдив чества делото на светите братя Кирил и Методий

Учениците от филантропичната гимназия " Св. Св Кирил и Методий “ в Пловдив откриха честванията във връзка делото на Солунските братя. Точно преди 170 години точно в Пловдив учителят в локалната гимназия Найден Геров взема решение да провежда учебен празник в символ на почитание към делото на двамата славянски първоучители. Тази традиция днешните ученици на Хуманитарната гимназия в града не престават ревниво да пазят.

Преди 170 години на 10 май за първи път иконата на братята Кирил и Методий, които са патрони на мъжката гимназия в Пловдив, е изнесена от учебното заведение и осветена в катедралния храм " Света Богородица ".

" Това е един несъмнено български празник, примерно съществуват разногласия какъв да е националният ни празник – някои споделят 3 март, други 6 септември, само че за този празник няма по какъв начин да бъде оспорен. С голяма наслада се включват децата, тъй че това е един от методите те да се приобщават към тези обичаи, които са основани във времето, и да бъдат продължени”, разяснява шефът на гимназията Емил Тачев.

Миналата година тържествата се организираха във виртуалното пространство поради пандемията. Сега още веднъж поради съблюдаване на противоепидемичните ограничения единствено към 50 ученици и преподаватели в гимназията се включиха в празничното шествие. То стартира от паметника на братята Кирил и Методий пред самото учебно заведение и доближи до Стария град, където пред паметната плоча на първоучителите определени деветокласници поставиха венец на признателността.

" За мен е огромно самопризнание, аз съм горда, че изучавам в това учебно заведение и имам достойнството да вземам участие в патронния празник, такива шествия е доста добре да се случват, защото означаваме паметта им и честваме празника”, сподели Паола Петрова.

Според Никола в потока от информация, който залива младежите, в действителност главните обстоятелства, свързани с живота и делото на първоучителите Кирил и Методий, остават незнайни. Ученикът счита, че връстниците му не се замислят какъв брой скъп е заветът на Солунските братя.

" Аз персонално считам, че сме лимитирани от позиция на информацията какво тъкмо са сторили светите братя Кирил и Методий, дали заради съществуването на прекомерно доста технологии, или заради разнообразни други аргументи, ковид да вземем за пример, само че би трябвало да се оправим с това. По-скоро я одобряваме като даденост, само че е извънредно скъпо, тъй като без него хората не можем да си споделяме, а както знаем, връзката свързва всички хора по земята”, добави Никола.

Тържествата в Пловдив, както и в цялата страна не престават и през днешния ден, когато православната черква уважава апостолите Кирил и Методий.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР