Учениците, които представиха България на най-високо ниво в олимпиадите по

...
Учениците, които представиха България на най-високо ниво в олимпиадите по
Коментари Харесай

Българските ученици заеха водещо място в света на олимпиади по география


Учениците, които показаха България на най-високо равнище в олимпиадите по география
(снимка: Есри България)

В изискванията на рекорден брой участници и извънредно огромна конкуренция, българските възпитаници съумяха да завоюват общо 7 медала (1 златен, 5 сребърни и 1 бронзов) на 17-ата и 18-ата Международни олимпиади по география. Това са половината от всички общо 14 медала, извоювани от страната ни за участията ѝ в надпреварата от 2004 година насам, оповестиха от спонсора на националния тим – Есри България.

Златен олимпийски орден получи Теодор Костов от Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон ” ”, Варна. 5-те сребърни медала са завоювани от 4-ма състезатели: Антонио Георгиев от Природо-математическа гимназия „ Акад. С. Корольов ”, Благоевград,  Даниел Димитров от варненската математическа гимназия (с две оценки от двете следващи олимпиади), Михаил Паскалев от варненската математическа гимназия и Денис Урумов от столичната Първа немска езикова гимназия. С бронзов орден е почетен Атанас Иванов от Националната природо-математическа гимназия „ Акад. Л. Чакалов ”.

Българските носители на медали от последните две Международни олимпиади по география и техните учители бяха наградени на публична гала, проведена от Министерството на образованието и науката в ректората на СУ „ Св. Климент Охридски ”.
още по темата
„ Ако  географията е една от най-старите науки, то Географските осведомителни системи през днешния ден са знак на надълбоко и сложно проучване и разбор, те са пример за модерна, новаторска платформа за мултидисциплинарно взаимоотношение ”, разяснява Евгения Караджова, шеф на Есри България, която награди един от медалистите.

Повече от 360 учебни заведения в България работят по програмата „ Географска информационна система в учебно заведение ”, която започва преди две години. Над 1100 учители и към 11 хиляди възпитаници учат с Географска информационна система. „ Географска информационна система е техният инструментариум, с който могат да откриват трендове, да проучват връзки, само че най-много да намират решенията на бъдещето – по какъв начин да основат устойчива грижа за нашата Земя ”, сподели Караджова.

„ Новата география е високо софтуерна, Географска информационна система са едни от трите най-бързо разрастващи се технологии, дружно с нано- и биотехнологиите. Всичко това прави географията доста вълнуваща като просвета, само че също и страхотна специалност. В последните 10 години, по данни на американското бюро по труда, завършващите география са третите, както те ги назовават „ most employable ”, т.е. най-способни да си намерят работа, експерти ”, сподели доцент Стелиян Димитров Димитров, ръководител на Българско географско сдружение и началник Катедра „ Картография и Географска информационна система ” в Геолого-географски факултет (ГГФ).

От идната образователна година ще започва и нова бакалавърска стратегия, която ще е единствено на британски език – „ Climate Change and Management ”, разкри деканът на ГГФ – проф. Найденов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР