Ученици, чиито семейства вече са ваксинирани или техни роднини са

...
Ученици, чиито семейства вече са ваксинирани или техни роднини са
Коментари Харесай

Вижте кои ученици се ваксинират срещу COVID-19 ВИДЕО / СНИМК...

Ученици, чиито фамилии към този момент са имунизирани или техни родственици са прекарали тежко COVID-19 прекрачиха рано сутринта прага на РЗИ – Пловдив и сложиха началото на акцията за ваксиниране на младежи сред 12 и 18 години. При тях се ползва препаратът на Pfizer/BioNTech.



Деветокласничката Виктория от ЕГ „ Пловдив “ беше пристигнала със своята майка Ралица, която се е имунизирала още през март в зелените коридори. 44-годишната жена нямала право на избор на препарат, били й Астра Зенека. „ Имах настинка, болки в мускулите и бях отпаднала при имунизацията, само че за 6 часа. По-голямата ми щерка също се имунизира, по-късно мъжът ми. Нямах самообладание да се позволи и за възпитаници, с цел да може Вики да се възползва също “, сподели Ралица. Тя обаче не се е пробвала да повлияе на решението на щерка си.



Деветокласничката Виктория твърди, че пред нея не е стояла алтернативата дали да се имунизира, или не. Причината е, че баба й и дядо й са прекарали тежко коронавирус. Боледуването им е било белязано и от престои в болнично заведение. „ Ваксината не е нищо ужасно, а е за нашето здраве. Просто ми е изтръпнала ръката. Това, което видях около роднините ми, които заболяха ме наплаши “, споделя Виктория и прибавя, че множеството й съученици са срещу, поради родителите си.



„ Някои от тях даже поддържат теорията за чипирането. Аз не съм на тяхното мнение, само че не съм тръгнала да си натрапвам моето, макар че те се пробват да ме убедят, че решението ми не е вярно и може да ми стане нещо. Освен това желая да видя света, а имунизацията ще помогне да се завърши с всичко около ковид “, изясни Виктория. Тя обаче е безапелационна, че за нея здравето е по-важно от екскурзиите.



Десетокласничката Йоанна от ЕГ „ Пловдив “ пък пристигнала по съвет на родителите си да се ваксинира. И при нея цялото семейство се ваксинирало, татко й въпреки и преболедувал е избрал да се отбрани с ваксина. До момента не са можели да пътуват дружно в чужбина, само че след по-малко от месец, когато ще й бъде сложена втората игла – това ще се промени. „ Сестра ми имаше два дни болки в главата, само че не считам, че това е основателна причина да не го върша. Все отново в този момент ще съм по-защитена “, твърди Йоанна.

Учениците идваха най-вече с родителите си, само че това не е наложително изискване. Ако изберат да дойдат сами би трябвало да носят със себе си попълнено от родител осведомено единодушие, както и въпросник за заболяваемостта на детето. В него се показва, в случай че ученикът има хронични болести. „ Ние сме изпратили тези документи на учебните заведения и те ги изпращаха по имейлите на фамилиите “, изясни доктор Ваня Танчева-Манечева, шеф на РЗИ – Пловдив. По думите й все още ползата бил слаб.



" Не са доста искащите, към този момент те са под 10% и то от предварителното изследване, което направихме в 4-те най-големи гимназии “, сподели доктор Манчева. Предстои през идващите дни да бъдат ваксинирани 140 младежи. Това са възпитаници от езиковите гимназии, Математическата и Хуманитарната гимназии.

Подрастващите могат да отидат и във всеки един отворен пункт за имунизации. След това щафетата ще бъде поета от персоналните лекари. „ Искахме да улесним процеса и да стартираме преди учениците да излязат във почивка. Идеята е от есента те да стартират присъствено образование и да не се постанова прекосяването в онлайн “, сподели доктор Манчева. Тя се надява, имунизацията при учащите се, да последва образеца на педагозите. И там тя потегли страхливо - 19%, само че доближи 40%.

От РЗИ поучават учениците да се имунизират, тъй като даже и да не изкарат COVID-19 с изявена клинична картина, то те са преносители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР