Учените са направили интригуващо откритие, което потенциално може да промени

...
Учените са направили интригуващо откритие, което потенциално може да промени
Коментари Харесай

Метеоритът „бумеранг“ може да е първият известен метеорит със земен произход

Учените са създали завладяващо изобретение, което евентуално може да промени нашето схващане за метеоритите. Открит в пустинята Сахара в Мароко преди няколко години, мрачен червеникаво-кафяв камък се счита за незабравим образец – астероид, който в миналото е бил изхвърлен от Земята в космоса, единствено с цел да се върне хиляди години по-късно, удивително недокоснат.

Представена на геологическата конференция Goldschmidt в Лион по-рано този месец, тази необикновена канара, публично известна като Northwest Africa 13188 (NWA 13188), притегли вниманието на геолозите по целия свят.

Ранните диагностични проби разкриват, че химичният състав на скалата подхожда на вулканичната канара на Земята, само че някои от нейните детайли са претърпели промени, които нормално се случват при взаимоотношение с енергийните галактически лъчи в космоса, предоставяйки безапелационни доказателства за нейното извънземно пътешестване.

Измерените концентрации на тези изменени детайли, известни като изотопи, са прекомерно високи, с цел да бъдат регистрирани от процеси, свързани със Земята, което кара откривателите да имат вяра, че скалата е била изстреляна в космоса от конфликт с метеорит преди към 10 000 години.

Въпреки че вулканичните изригвания също могат да изстрелват скали, геолозите настояват, че сходно събитие е малко евентуално да изясни характерностите на този съответен астероид.

„ Няма подозрение, че това е астероид “, споделя Франк Бренкер, геолог от Университета Гьоте във Франкфурт, Германия, който не е взел участие в новото проучване, съгласно Space.com. „ Просто е въпрос на спор дали в действителност е от Земята “.

По време на пътуването си отвън Земята, NWA 13188 би се сблъскал с космически галактически лъчи, оставяйки след себе си отличителни изотопни отпечатъци. Гланцовата, разтопена повърхнина на скалата, известна като кора на термоядрения синтез, формирана, до момента в който минава през земната атмосфера при повторното влизане в нея, в допълнение поддържа това неизмеримо пътешестване.

Купен от Алберт Жамбон, пенсиониран френски професор, през 2018 година, произходът на 1,4-килограмовия NWA 13188 остава ненапълно тайнствен. Смята се, че е добит от номадски бедуински племена в Сахара, точното място на кацане след завръщането на Земята не е известно.

„ Купих го единствено тъй като беше чудноват “, сподели Джамбон. „ Никой не знае какъв брой в действителност коства този камък “.

Въпреки че екипът от откривателите е уверен в произхода на NWA 13188, други геолози остават внимателни, призовавайки за по-нататъшно следствие, преди да създадат изказвания.

Ако бъде доказано, NWA 13188 ще означи първия документиран случай на „ астероид бумеранг “, удивително достижение, което може да отвори нови пътища за проучване. Досега дребна част от Земята, открита на Луната от астронавтите на Аполо през 1971 година, е единственият доказан член на тази завладяваща категория.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР