Учените пресъздадоха адските условия в сърцето на нашата планета в

...
Учените пресъздадоха адските условия в сърцето на нашата планета в
Коментари Харесай

Откриха истинската възраст на земното ядро

Учените пресъздадоха адските условия в сърцето на нашата планета в лаборатория – и в този момент имат вяра, че твърдото ядро ​​на Земята е на възраст към милиард години, надалеч по-младо от предполаганото до неотдавна.

Изследователите измерили проводимостта на желязото – материалът, който образува земното ядро, при налягане, по-голямо от един милион атмосфери и температури, по-високи от тези на повърхността на слънцето.

Те реализират тези условия посредством сплескване на лазерно нагрети проби от желязо сред две диамантени наковални.

Изследователите от Тексаския университет в Остин в този момент имат вяра, че твърдото вътрешно ядро ​​на планетата се е формирало преди един милиард до 1,3 милиарда години.

Откритието може да помогне на учените да схванат произхода на геодинамото на нашата планета – механизмът, поддържащ магнитното поле на Земята, който държи компасите, ориентирани на север и оказва помощ да се отбрани животът от нездравословните галактически лъчи.

Професор Юнг-Фу Лин споделя: „ Хората в действителност са любопитни и разчувствани да знаят за произхода на геодинамото, силата на магнитното поле, тъй като това способстват за обитаемостта на планетата. “

Ядрото на нашата планета е формирано от желязо, с плътна вътрешна част ​​и течна външна. Но откривателите се борят да намерят пояснение за това по кое време се е образувало твърдото ядро, без да се изискват нереално високи температури за поддържане на геодинамото на Земята.

Новото проучване взема решение този абсурд, като намира решение, което поддържа температурата на сърцевината в границите на реалистични параметри.

„ Сблъскахме се с доста проблеми и се проваляхме няколко пъти, което ни разочарова и съвсем се отказахме “, споделя съавторът на публикацията Юджун Джан, доцент в университета в Съчуан в Китай. „ Най-накрая го оправихме след няколко тестови опита. “

Лин споделя, че с усъвършенстваната информация за проводимостта и преноса на топлота във времето, откривателите биха могли да създадат по-прецизна оценка на възрастта на вътрешното ядро.

„ След като в действителност знаете какъв брой от този топлинен поток от външната вътрешност минава към долната тога, можете да помислите по кое време Земята се е охладила задоволително до степен, че вътрешното ядро да ​​започне да кристализира “, споделя той.

Тази нова възраст на вътрешното ядро ​​може да корелира с пик в силата на магнитното поле на Земята, както е записано от подреждането на магнитни материали в скали, формирани към това време.

Доказателствата сочат, че образуването на вътрешното ядро ​​е било основна част от основаването на здравите магнитни полета съществуващи през днешния ден.

Изследването е оповестено в списанието Physical Review Letters.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР