Учените потвърдиха хилядната екзопланета от списъка с потенциални кандидати, открити

...
Учените потвърдиха хилядната екзопланета от списъка с потенциални кандидати, открити
Коментари Харесай

„Кеплер“ откри хилядната екзопланета

Учените потвърдиха хилядната екзопланета от листата с евентуални претенденти, открити от телескопа „ Кеплер “. До през днешния ден са известни общо 4000 такива претенденти. Работата е призната за обява в The Astrophysical Journal, оповестява Phys.Org.

„ Кеплер “ търси планети, изучавайки изменението в яркостта на звездите. Когато планетата минава пред звезда, яркостта на светилото се снижава, до момента в който планетата не премине. Ако изменението на яркостта на звездата има периодически период, това е симптом, че към звездата се върти планета.

В новата работа, употребявайки данните от „ Кеплер “, учените са ревизирали следващите 8 претенденти, препоръчани от телескопа. Всички те се оказали планети.

Две от тях – Kepler-438b и Kepler-442b, имат диаметър веднъж и половина по-малък от земния. Планетата Kepler-438b, която е с 12% по-голяма от Земята, се намира на 475 светлинни години и прави цялостно завъртане към своята звезда за 32,5 дни. Kepler-442b, намираща се на 1100 светлинни години, е с 33% по-голяма от Земята и прави един оборот към звездата си за 112 дни.

Три от осемте екзопланети се намират в евентуално обитаемите зони – на такова разстояние от своите звезди, че на повърхността им може да съществува вода в течно положение. Две от трите екзопланети евентуално се явяват скалисти, както Земята.

Телескопът „ Кеплер “, основан особено за търсене на екзопланети, е провеждал наблюдения в продължение на 4 години, след което излезе от строя. За това време той е нараснал броя на планетите, евентуално годни за живот, от 554 до 4175.

Откритията на „ Кеплер “ ще оказват помощ да се оцени какъв брой постоянно скалисти планети като Земята се срещат в евентуално обитаемите зони, което е една от основните точки за разбирането на нашето място във Вселената.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР