Учените отгледаха цял модел на човешки ембрион, без сперма или яйцеклетка

...
Учените отгледаха същество, което много прилича на ранен човешки ембрион,
Коментари Харесай

Учените отгледаха същество, което много прилича на ранен човешки ембрион, без да използват сперма, яйцеклетки или утроба.

Екипът на института Weizmann казва, че техният „модел на ембрион“, направен с помощта на стволови клетки, изглежда като учебникарски пример за истински 14-дневен ембрион.

Той дори освободи хормони, които показаха положителен тест за бременност в лабораторията.

Амбицията за ембрион моделите е да осигурят етичен начин за разбиране на най-ранните моменти от живота ни.

Първите седмици след като сперматозоидът опложда яйцеклетката е период на драматична промяна - от колекция от неясни клетки до нещо, което в крайна сметка става разпознаваемо при сканиране на бебето.

Това решаващо време е основен източник на спонтанни аборти и вродени дефекти, но е слабо разбрано.

"Това е черна кутия и това не е клише - познанията ни са много ограничени", ми казва проф. Джейкъб Хана от Научния институт Вайцман.< /p>

Изходен материал

Изследване на ембриони е правно, етично и технически изпълнено. Но сега има бързо развиваща се област, имитираща естественото развитие на ембриона.

Това изследване, публикувано в списание Nature, е описано от израелския екип като първото „пълно " ембрионален модел за имитиране на всички ключови структури, които се появяват в ранния ембрион.

„Това наистина е учебникарско изображение на ембрион от човешки ден 14“, казва проф. Хана, което „не е правено досега“.

Вместо сперматозоиди и яйцеклетки, изходният материал бяха наивни стволови клетки, които бяха препрограмирани, за да придобият потенциал да се превърнат във всеки тип тъкан в тялото.

След това се използват химикали, за да се накарат тези стволови клетки да се превърнат в четири типа клетки, открити в най-ранните стадии на човешкия ембрион:

епибластни клетки, които се превръщат в собствените ембрионални (или фетални) трофобластни клетки, които се превръщат в плацентарни хипобластни клетки, които се превръщат в поддържащи жълтъчен сак екстраембрионални мезодермални клетки

Общо 120 от тези клетки бяха смесени в точно съотношение - и тогава учените се отдръпват и наблюдават.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР