Учените от Българската академия на науките се стягат за протест

...
Учените от Българската академия на науките се стягат за протест
Коментари Харесай

БАН скандализирани от бюджета: Професор ще взима по-малко от начален учител

Учените от Българската академия на науките се стягат за митинг поради бюджета за 2022 година, който съгласно тях ще бетонира мизерията в Българска академия на науките и тя в никакъв случай повече няма да бъде преодоляна.

" Бюджет 2022 бетонира мизерията на Българска академия на науките. Професорите от Българска академия на науките получават по-ниски заплати от започващите учители. В това не просто няма правдивост, в това няма логичност. Чашата на търпението преля. Учените от Българска академия на науките са горди и образовани хора, ще излезем в центъра на София и тогава властта ще разбере, че не сме за подценяване ", разяснява пред БГНЕС проф. Емануел Мутафов, шеф на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките.

Междувременно, на просветна комисия в Народно събрание министърът на образованието и науката акад. Николай Денков съобщи, че води диалози с премиера, на които е обсъждано, че има съображение за нарастване на парите за Българска академия на науките, само че против вдишване на избрани задължения.

Общото заседание на Българска академия на науките към този момент одобри декларация, в която се показва отвращение от бюджета. В нея недвусмислено се декларира, че в случай че бюджетът на академията не бъде повишен, учените ще подхващат " дълготрайни ефикасни протестни дейности ".

Вече е избран състав на Координационен щаб на митингите, на който проф. Мутафов е член в качеството си и на заместник-председател на Общото заседание на Българска академия на науките. В момента се водят дейни диалози по какъв начин да се организира митинга при положение, че не бъдат чути.

Проф. Мутафов показва, че служебното държавно управление е възнамерявало 125 млн. лева за Българска академия на науките. От тях обаче са отпаднали 6 млн. лева, които са пренасочени към университетите.

" На 19 януари разбрахме, че договарянията с МОН са били безплодни и нарастването на бюджета на Академията е единствено 1.7%, или с 2 млн. лева, които едвам ще стигнат за повишение на минималните работни заплати. Това ни накара да се замислим и да си дадем сметка, че политиката на ранния ГЕРБ за последователното заличаване на Българска академия на науките продължава ", споделя той.

" Сега новото държавно управление, макар свръхзвуковия академик акад. Николай Денков, ни сервира тази неприятна изненада, която от една страна разочарова доста редовите учени в Академията, от друга ни кара да сме гневни, тъй като ние не бяхме за това по площадите през 2020 година ", разяснява още проф. Мутафов.

Той коментира, че на равнище ръководител на Българска академия на науките и министър на образованието са извършени предварителни диалози. Предложението на Академията е било бюджетът й да бъде повишен с 30 млн. лева В резултат на извършените договаряния и калкулации и Академията, и МОН са се съгласили на нарастване с 20 млн. лева, само че това предложение не е признато от министерството на финансите и респективно от Министерски съвет на 31 януари.

" Тази вест преля чашата и тогава предприехме дейни дейности да обясняваме какъв брой Българска академия на науките редовно е подценяван. Още преди година с министерско разпореждане са избрани минималните заплати по категории на държавните висши учебни заведения. Според тези категории един помощник във висше учебно заведение, който няма докторат, получава съществена заплата от 1300 лева Това е с повече от 50 лева над заплатата на професор в Българска академия на науките, което не е разумно. Професорите в Българска академия на науките получават към този момент по-малки заплати, в сравнение с са стартовите заплати на учителите ", споделя проф. Мутафов, съгласно който битката му е за това да има не толкоз правдивост, а логичност в определянето на минималните заплати на хората, които правят един и същи труд и са в една и съща категория.

" Ако нищо не се случи сред първо и второ четене на Бюджета в Народното събрание, учените ще излязат по площадите. Искам да подчертая, че Българска академия на науките с изключение на, че е най-старата институция, основана още преди Освобождението, не е мощ за занемаряване с нейните 3700 чиновници. Колкото и да намаляхме през последните години, ние сме образовани, интелигентни, с достолепие и когато би трябвало да пазиме хляба си в центъра на София, не сме за подценяване ", разяснява още проф. Мутафов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР