Учените имат нова идея как Земята е получила своя кислород

...
Учените имат нова идея как Земята е получила своя кислород
Коментари Харесай

Нова теория: по-дългите дни на Земята са причина за увеличаване количеството на кислород

Учените имат нова концепция по какъв начин Земята е получила своя О2 – планетата е забавила въртенето си и дните са станали по-дълги.

Ново проучване предлага концепцията, че по-дълго продължаващата дневна светлина е съдействала бактерии да създават повече О2, което от своя страна е довело до живота, който познаваме.

Учените употребявали лилави бактерии от дълбока дупка в езерото Хюрон и ги подложили на отнасяне със светлина в лабораторни опити. Оказва се, че колкото по -продължителна светлина получават миризливите микроби, толкоз повече О2 те създават.

Една от най-големите мистерии в актуалната просвета е, по какъв начин Земята се е трансформирала от планета с минимални количества О2 в свят с атмосфера и въздух, който дишаме ние. Учените от дълго време подозират, че микроби, наречени „ цианобактерии “, вземат участие в този развой, само че до момента не можеха да кажат какво тъкмо е стартирало този развой на увеличение производството на О2.

Според учените, създатели на новото проучване, забавеното въртене на Земята, което е удължило деня от 6 часа до сегашните 24 часа, е било основно за цианобактериите да трансфорат земната атмосфера в годна за дишане.

Преди към 2,4 милиарда години в земната атмосфера е имало толкоз малко О2, че количеството е било съвсем извънредно. Форми на живот както от флората, по този начин и от фауната, такива каквито ги познаваме, са били невъзможни. Вместо тях голям брой типове микроби са „ дишали “ въглероден двуокис и в тази ситуация на цианобактериите са произвеждали О2 в най-ранната форма на фотосинтезата.

В началото кислородът не е бил доста, само че единствено в границите на 400 милиона години земната атмосфера се е трансформирала до една десета от количеството О2, което имаме сега – „ голям скок “, споделя водещият създател в проучването Джудит Клат, биогеохимик от института Макс Планк в Германия. Този „ гърмеж “ на количеството О2 е разрешил на растения и животни да се развият, присъединявайки други растения към производството на О2, споделя тя.

Но по какъв начин бактериите са почнали да създават О2? Тук се намесва океонографът Брайън Арбик от Университета в Мичиган. Той изследва приливните сили на Земята и метода, по който те забавят въртенето на планетата. Той слушал лекция на собствен сътрудник за цианобактериите и забелязал, че „ кислородното събитие “ съответствува по време с удължение продължителността на дните на Земята. Земното въртене се забавя, поради комплицираната физика обвързвана с приливите и отливите и тяхното взаимоотношение с Луната.

Изследователите от Мичиган и Макс Планк в Германия подлагат своята доктрина на тест с бактерии, сходни на тези от преди 2,4 милиарда години. Те употребяват пурпурни и бели варианти на цианобактерии, живеещи в необичайния свят на дупка, дълбока 24 метра в езерото Хюрон.

„ Представихме си, че светът е приличал на тази дупка в езерото Хюрон, най-малко през по-голямата част от историята си, “ споделя Клат.

Гмуркачи доставили популация на бактерията, която мирише на развалени яйца. Клат и сътрудниците й я подложили на вариращи количества светлина в продължение на до 26 часа. Така разкрили, че колкото повече е светлината, толкоз повече О2 създават бактериите.

Авторите на проучването, както и учени, които не са част от опита, считат, че това е едно от вероятните пояснения за увеличение количествата на О2 в земната атмосфера.

Това, което прави концепцията безапелационна е, че не са нужни огромни биологични промени в бактериите или в международния океан, споделя Тим Лайънс, професор по биогеохимия в Калифорнийския университет, който не е част от екипа на проучването.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР