Ученикът от Пловдив, който преди три години беше задържан и

...
Ученикът от Пловдив, който преди три години беше задържан и
Коментари Харесай

Контактувалият с Ислямска държава ученик от Пловдив не е терорист

Ученикът от Пловдив, който преди три години беше арестуван и упрекнат в тероризъм поради данни, че е бил вербуван от " Ислямска страна “, не е терорист.

Това реши Софийският градски съд (СГС), който оправда младежа по това най-тежко обвиняване, за което той като малолетен можеше да получи наказване от 2 до 8 години затвор, сподели инспекция на " Лекс “. Съдът призна момчето за отговорно единствено за държането на взривни и пиротехнически субстанции, които бяха открити на тавана на дома му, откакто родителите му сами подадоха сигнал в ДАНС.

За това пълнолетният към този момент юноша е наказан единствено на пробация, като в продължение на една година би трябвало всяка седмица да се записва два пъти на сегашен адрес и да се среща от време на време с пробационен чиновник.

Той обаче би трябвало да заплати и разноските, направени по време на следствието и в правосъдната фаза на процеса, които са за над 21 000 лв.. Присъдата не е дефинитивна и младежът може да я апелира пред Софийския апелативен съд.

До нея се стигна, откакто преди една година Специализираният углавен съд осъди момчето условно на 6 месеца затвор, като призна виновността му по обвиняването в тероризъм, само че му наложи под минималното наказване. Прокуратурата не стачкува присъдата, само че делото стигна до апелативния спецсъд след тъжба на подсъдимия и втората инстанция я анулира.

Тя реши, че спецсъдът е позволил множество съществени процесуални нарушавания, почнали още в разпоредителното съвещание, като не е отговорено дали е имало отстраними нарушавания, които постановат връщане на делото на прокуратурата. В претекстовете липсвали и причини за изпитателния период на условната присъда, нито съдът се е аргументирал за какво делото е гледано при закрити порти и е лимитирана публичността на процеса.

Спецсъдът не дал отговор и дали е значително нарушаване това, че родителите на момчето не са били известени за предявяване на следствието, както изисква НПК. След връщането на делото на първа инстанция, профилираните съдилища и прокуратури бяха закрити и по тази причина новото разглеждане на процеса продължи в градския съд.

Непълнолетният през 2019 година възпитаник от елитна пловдивска гимназия беше упрекнат, че от началото на годината до 5 юни сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, с цел да сътвори ужас и боязън измежду популацията. Според проверяващите ученикът бил вербуван от " Ислямска страна “ през обществените мрежи и бил поканен да влезе в конфиденциален чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му беше намерено и знаме на " Ислямска страна “.

Баща му обаче схванал за контактите на момчето и подал сигнал в ДАНС. От прокуратурата обясниха тогава, че младежът е контактувал с арабин в Северна Африка, който е имал задача да го убеди в началото да одобри исляма. На ученика били показвани клипове с изтезания и му било обяснявано, че един същински мохамеданин би унищожил най-малко един нечестивец. Комуникацията траяла с указания за пазаруване и обезпечаване на туби, тръби, саксия, пирони, пиратки и препарати за правене на самоделните бомби, които бяха открити в таванското помещение на жилището на младежа.

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите беше прекъсната, а по-късно и профилираните съдилища решиха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа специалисти от Детска педагогическа стая.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР