Учението на Петър Дънов съчетава в себе си елементи от

...
Учението на Петър Дънов съчетава в себе си елементи от
Коментари Харесай

Петър Дънов за кармата

Учението на Петър Дънов съчетава в себе си детайли от мъдростта и на Изтока и на Запада. Мъдрост, която е събирана хилядолетия.

От духовния Изток, до наши дни доближават и формулировките на великите закони за космоса и кармата и прераждането - всеобхватният темперамент на тези закони участва и в учението на Дънов.

Духовната еволюция на хората се реализира точно по законите на прераждането и кармата. Преражданията на човек му дават опция да реши сполучливо дилемите, които кармата му слага, и по този метод да се освободи от кармичните задължения.

Според Учителя това, което хората назовават орис, в действителност е кармата. Съдбата е карма, която има аргументи и следствия, които самите ние сътворяваме.

Законът за кармата идва от шестия херметически принцип за причинността. Думата карма има санскритски генезис и значи дело, деяние, влияние. Понякога е именуван и закон за повода и следствието.

Кармичния закон обуславя и фактът, че човек в настоящия си живот предопределя изискванията за идващия. Дънов има вяра, че кармата може да бъде радикално изменена на основата на откровеното смирение и последвалите каузи на прочистеното схващане.

 Петър Дънов

Ако по някакъв метод се противим на кармата, то това единствено би влошило настоящето ни състояние. Това, което е планувано да се случи на човек, ще му се случи, без той да може да го избегне. Ако одобряваме злото, което ни се случва рационално, след него непроменяемо ще пристигна положителното.

Точно затова всички велики духовни учители поучават да одобряваме живота си с признателност и да осмисляме това, което ни се случва.

Действието на кармата се явява като връзка сред предишното, сегашното и бъдещето. Миналите действия се проектират в сегашното.

Дънов отбелязва, че кармата е задача, която е дадена на индивида и той би трябвало да я позволи вярно. Това значи и рационалното справяне с предишното, а прегрешението е резултат от желанието на човек да заобиколи своята карма.

Човешкият живот е по този начин организиран, че всяко дело на хората получава своята компенсация, съгласно цената, която има. Кармичният закон потвърждава обстоятелството, че не съществуват инцидентни неща.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР