Учени за първи път отгледаха успешно маймунски ембриони, съдържащи човешки

...
Учени за първи път отгледаха успешно маймунски ембриони, съдържащи човешки
Коментари Харесай

Първите маймуно-човешки ембриони разпалват дебат за хибридните животни

Учени за първи път отгледаха сполучливо маймунски ембриони, съдържащи човешки кафези - най-новият крайъгълен камък в тази бързо напредващата област, което обаче слага етични въпроси, написа сп. " Нейчър ".

В труда, оповестен на 15 април в Cell, екипът е инжектирал маймунски ембриони с човешки стволови кафези и ги е следил по какъв начин се развиват. Учените следят, че човешките и маймунските кафези се разделят и порастват дружно в лабораторна ваничка, като най-малко 3 ембриона оцеляват до 19 дни след оплождането. " Общото обръщение е, че всеки ембрион съдържа човешки кафези, които се развъждат и отличават в друга степен “, споделя Хуан Карлос Изписуа Белмонте, биолог в Института за биологични проучвания Солк, Калифорния, и един от водещите откриватели по плана.

Изследователите се надяват, че някои хибриди сред хора и животни - известни като химери - могат да обезпечат по-добри модели за тестване на медикаменти и да бъдат употребявани за развъждане на човешки органи за трансплантации . Членовете на този проучвателен екип първи демонстрираха през 2019 година, че могат да отглеждат маймунски ембриони в лабораторна ваничка до 20 дни след оплождането. През 2017 година те оповестиха за поредност от други хибриди: свински ембриони с човешки кафези, ембриони от крави с човешки кафези и ембриони от плъхове с миши кафези.

Но последния им труд раздели учените. Някои слагат под въпрос нуждата от сходни опити , в които се употребяват примати, защото тези животни е малко евентуално да бъдат употребявани като опитни модели по метода, по който мишките. Приматите са предпазени от по-строги етични правила за изследователска активност в сравнение с гризачите и има опасения, че сходни опити ще провокират социална опозиция.

" Има доста по-разумни опити в региона на химерите като източник на органи и тъкани “, споделя Алфонсо Мартинес Ариас, биолог в университета Помпеу Фабра в Барселона, Испания. Експериментите с добитък като свине и крави, са по-обещаващи и не рискуват разногласия за етичните граници , споделя той. " Има цяла област органоиди, която, надяваме се, може да отстрани проучванията върху животни ", показва Ариас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР