Учени разработиха структури, подобни на човешкия ембрион, без сперматозоид или

...
Учени разработиха структури, подобни на човешкия ембрион, без сперматозоид или
Коментари Харесай

Учени създадоха цял модел на човешки ембрион без сперма или яйцеклетка

Учени създадоха структури, сходни на човешкия ембрион, без сперматозоид или яйцеклетка - нова вяра за проучването на спонтанни аборти и вродени малформации, която обаче повдига етични въпроси, заяви Агенция Франс Прес.

Изследователите разгласиха проучванията си в научното списание " Нейчър ". Те разказват по какъв начин са съумели да основат модел на ембрион от човешки ембрионални стволови кафези.

Специалисти приветстват достижението като " впечатляващ " прогрес, който може да разкрие тайните на ранните дни на бременността, когато спонтанните аборти са най-чести.

Тези резултати обаче не престават да подхранват дебата за по-ясни етични правила за лабораторното създаване на човешки ембрионални модели.

Групата откриватели, ръководена от палестинеца Якоб Хана от Научния институт " Вайцман " в Израел, е основала човешки ембриони-модели на възраст 14 дни, което е законовата граница за този тип проучвания в доста страни - досега, в който органи като мозъка стартират да се развиват.

Изследователите твърдят, че тяхната работа се разграничава от предходните по тематиката, тъй като употребяват кафези, модифицирани химически, а не генетично и тъй като техните модели, с жълтъчен мехур и амниотична празнина, наподобяват повече на човешки ембриони.

Тези прилики могат да създадат моделите по-ефикасни за проучвания на спонтанни аборти, генитални малформации и стерилитет, споделя Джеймс Бриско от института " Франсис Крик " в Лондон. Създадената конструкция " наподобява създава всички разнообразни типове кафези, които образуват тъканите на този ранен стадий от развиването ".

Това проучване " е стъпка към разбирането на един интервал от човешкото развиване, през който доста бременности приключват несполучливо и който до момента постоянно е бил доста сложен за проучване ", прибавя той.

Изследователите, основали структурите и други учени упорстват, че те не би трябвало да се преглеждат като човешки ембриони. Те " мощно наподобяват, само че не са идентични " с човешките ембриони, се споделя в публикацията.

Това и други проучвания демонстрират, че " моделите на човешки ембриони стават все по-усъвършенствани и се приближават до това, което може да се случи по време на естественото развиване ", изяснява Дариус Видера, специалист по клетъчна биология в университета в Рединг.

В текста се акцентира, че " постоянна регулаторна рамка е по-необходима от всеки път ", предава Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР