Учени предупреждават за възможно голямо увеличение на броя разрушителни земетресения

...
Учени предупреждават за възможно голямо увеличение на броя разрушителни земетресения
Коментари Харесай

Учени предупреждават за много и мощни земетресения през 2018 г.

Учени предизвестяват за допустимо огромно нарастване на броя разрушителни трусове по света идната година. Те имат вяра, че измененията в скоростта на въртене на Земята към оста ѝ могат да провокират интензивна сеизмична интензивност, изключително в гъсто обитаеми тропически райони, написа " Гардиън ".

Макар че тези съмнения в ротацията са дребни и трансформират дължината на деня с милисекунди, те да повлияят на освобождението на големи количества подземна сила.

Връзката сред въртенето на Земята и сеизмичната интензивност бе подчертана предишния месец в отчет на Роджър Белем от университета в Боулдър, Колорадо и Ребека Бендик от университета на Монтана в Мисула. Той бе показан на годишна среща на Геоложката общественост на Америка.

" Връзката сред ротацията на Земята и сеизмичната интензивност е мощна и допуска, че ще има нарастване в броя на мощните трусове идната година ", сподели Белем пред " Observer " предходната седмица.

В изследването си двамата учени преглеждали данните за трусове с магнитуд 7 и повече, станали от 1900 година насам. Открили пет интервала, когато е имало доста повече силни трусове спрямо останалото време. Тогава са станали сред 25 и 30 мощни трусове на година, а в не толкоз интензивните интервали - към 15 огромни.

Учените търсили повода за интервали с такава централизация на мощни трусове и разкрили, че когато ротацията на Земята е намалявала, са следвали интервали на повишен брой мощни трусове.

Белем и Бендик разкрили, че през последните 150 години е имало няколко към 5-годишни интервала, когато ротацията на Земята се е забавяла. Следвали са ги интервали на доста и мощни трусове.

" Ясно е. Земята ни насочва предизвестие за идни пет години на трусове ", споделя Белем.

Откриването на връзката е изключително значимо, тъй като ротацията на Земята стартира следващото си закъснение преди повече от 4 години.

" Изводът е явен. Следващата година би трябвало да забележим доста нарастване на броя на опустошителните трусове. Тази година беше елементарно. Имахме единствено към 6 тежки трусове. Спокойно може да има и 20 в идната 2018 година "

Трудно е да се предвижда къде ще станат тези трусове, макар че съгласно Белем е доста евентуално те да са в региони покрай екватора. В същото време тропиците са населявани от към 1 милиард души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР