Учени предлагат коренно нов природен закон, надграждащ този за еволюцията,

...
Учени предлагат коренно нов природен закон, надграждащ този за еволюцията,
Коментари Харесай

Дописват теорията на Дарвин за еволюцията

Учени оферират радикално нов естествен закон, надграждащ този за еволюцията, като обгръща по-широки феномени, съобщи Ройтерс.

Когато Чарлз Дарвин излага теорията си за еволюцията през 1859 година в книгата си " За произхода на типовете " и написа, че биологичните типовете се трансформират с  времето, като получават черти, които оказват помощ за оцеляване и размножаване, той провокира гражданска война в научната мисъл.

Сега, 164 години по-късно,

деветима учени и философи предложиха нов закон за природата, който включва биологичната еволюцията,

разказана от Дарвин, като ослепителен образец за доста по-широко събитие, което се демонстрира на равнището на атомите, минералите, атмосферата на планетите, самите планети, звездите и други

Според него комплицираните естествени системи еволюират до положения на по-голeми модели, многообразие и трудност.

" Ние преглеждаме еволюцията като повсеместен развой, който се ползва към многочислени системи, както живи, по този начин и неживи, чието многообразие и модели се усилват с течение на времето ", споделя минералогът и астробиолог Робърт Хейзън от институцията " Карнеги ", съавтор на научната публикация, описваща закона в американското списание " Протоколи на Националната академия на науките ". 

Озаглавен " Закон за възходящата функционална информация ", той гласи, че

еволюиращите системи, биологични и небиологични, постоянно се образуват от голям брой взаимодействащи си градивни детайли, като атоми или кафези, и че съществуват процеси - като клетъчната разновидност, които основават доста разнообразни конфигурации. Настъпва еволюция, когато тези разнообразни конфигурации са подложени на селекция за потребни функционалности.

" Имаме добре документирани закони, които разказват такива ежедневни феномени като сили, придвижвания, гравитация, електричество и магнетизъм, и сила ", споделя Хейзън. " Но тези закони поотделно не разказват или изясняват за какво Вселената продължава да става все по-разнообразна и комплицирана в мащабите на атоми, молекули, минерали и други ".

В звездите, да вземем за пример, единствено два детайла -

водород и хелий, са били главните съставки на първото звездно потомство след Големия гърмеж преди към 13,8 милиарда години, сложил началото на Вселената.

Това първо потомство звезди, при термоядрения синтез в ядрата им, е образувало към 20 по-тежки детайла, като като въглерод, азот и О2, които са били изхвърлени в космоса, когато в края на виталния си цикъл са се взривили. Следващото потомство звезди, които са се образували от остатъците на предходните, по-късно по сходен метод са образували още съвсем 100 детайла.

На Земята живите организми получават все по-голяма трудност, в това число в основния миг, когато поражда многоклетъчният живот.

" Представете си система от атоми или молекули, която може да съществува в безчет трилиони разнообразни подредби или конфигурации ", споделя Хейзън. " Само дребна част от тези вероятни конфигурации проработват, т.е. имат някаква потребна степен на функционалност. Природата избира тези функционални конфигурации ".

Хейзън прибавя, че " функционалност " може да значи, че цялост от атоми основава постоянен минерален кристал, който може да се резервира, или че звездата резервира динамичната си конструкция, или че " дадена форма на живот научава нов " трик ", който  позволява да се конкурира по-добре от своите съседите ". 

Авторите оферират три универсални концепции за селекцията: главната дарба да устоява; дълготраен темперамент на дейните процеси, които могат да разрешат еволюция; и поява на нови характерности като акомодация към средата.

Някои биологични образци за това " генериране на нови характерности " включват организми, които развиват способността да плуват, вървят, летят и да мислят.

Нашият тип се появява, когато еволюционната линия на индивида се разграничава от линията на шимпанзетата и придобива редица черти, като изправено вървене и повишен размер на мозъка.

" Мисля, че тази публикация е значима, тъй като разказва разбиране за космоса, което се корени във функционалността ", споделя професор Майкъл Уанг от институцията " Карнеги ", астробиолог и планетарен академик, водещ създател на публикацията.

" Значението на формулирането на подобен закон е, че той дава нова позиция за това за какво разнообразните системи, които построяват космоса, еволюират по подобен метод и може да разреши да се вършат прогнози за това по какъв начин непознати системи - като органичната химия на Сатурновата луна Титан, се развиват с течение на времето ", прибавя съавторът Джонатан Лунин, началник на катедрата по астрономия в Корнелския университет, като има поради проучванията за вероятен извънземен живот.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР