Учени откриха нов начин да превърнат материала-чудо в един изключително

...
Учени откриха нов начин да превърнат материала-чудо в един изключително
Коментари Харесай

Физици отключиха суперпроводимостта на графена

Учени откриха нов метод да трансфорат материала-чудо в един извънредно мощен суперпроводник, който може да придвижва електричество със нулево противодействие.

Графенът е новият водач на софтуерната сцена на материалите: с дебелина единствено един атом, той е по-силен от стоманата, по-твърд от диаманта и е необикновено еластичен.

Миналата година стана даже още по-невероятен, откакто учени откриха метод да отключат неговите от дълго време подозирани качества за суперпроводимост.

За първи път в този момент учени демонстрираха, че могат да получат нов вид суперпроводимост като просто слагат графена в контакт с други суперпроводници.

Суперпроводимостта в действителност е извънредно свойство, даже и за материал, “надарен ” като графена. Обикновените проводници като сребро и мед са доста положителни в преместването на електрически ток, само че електроните, които пътуват през тях, постоянно се отклоняват и губят скорост от недостатъци в материала, като губят от силата си.

Но в суперпроводящите материали електроните се подреждат и се движат през материала като един, без да губят сила от триенето.  А това е извънредно значимо, тъй като ще докара до доста по-ефективни електронни уреди и електрически мрежи. В момента електрическите компании губят към 7% от преместването на силата поради съпротивлението на мрежата. 

Източник: Science Alert

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР