Учени откриха 24 гена, които превръщат животни от повърхностни любовчии

...
Учени откриха 24 гена, които превръщат животни от повърхностни любовчии
Коментари Харесай

Откриха гени на моногамията

Учени откриха 24 гена, които трансформират животни от повърхностни любовчии във правилни сътрудници за цялостен живот, оповестиха в. "Дейли мейл " и в. "Индипендънт ".

Подобен генетичен профил може да играе роля и за продължителните връзки на хората.

Много животни, като албатросите, образуват двойки, с цел да отглеждат дружно потомството си. Други имат по няколко любовни сътрудници през един развъден сезон.

За да схванат за какво някои животни са моногамни, а други сродни на тях живеят в промискуитет, учени от университета на Тексас изследваха гените, които са дейни в мозъците им. Те откриха, че измежду 10 типа животни, разграничени от милиони години еволюция, при моногамните мъжкари се повтаря идентичен модел от 24 гена.

На процедура моногамното държание може да е доста комплицирано. Резултатите от проучването обаче демонстрират, че в основата му е елементарен механизъм в мозъка, който го задейства.

Учените са работили с мишки, полевки, пойни птици, жаби и риби цихлиди. Те не са имали общ предходник повече от 450 милиона години. Специалистите са се заинтригували от това по какъв начин идентичен "комплект с принадлежности " се появява още веднъж и още веднъж в дървото на живота.

"Има непокътнати комплекти гени, които се употребяват за избрани неща " - изясни доктор Ребека Йънг. Това е особено освен за механизмите, контролиращи физически процеси като напредък на крака, само че и лежи в основата на държания, да вземем за пример птичите песни или експанзията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР