Полският президент Анджей Дуда беше критикуван от своите сънародници в

...
Полският президент Анджей Дуда беше критикуван от своите сънародници в
Коментари Харесай

Дуда разгневи поляците, сравни смъртта на Раиси и Качински

Полският президент Анджей Дуда беше подложен на критика от своите сънародници в понеделник след съболезнователното си изказване по повод смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при злополука с хеликоптер, оповестява ДПА. 

Дуда съпостави случилото се с Раиси със гибелта на полския президент Лех Качински в самолетна злополука преди 14 години.

Изразявайки своите съболезнования на иранския народ, Дуда съобщи в обява в услугата за известия X, че малко страни са имали трагични страници като тази в историческите си книги.

" Но ние, поляците, които бяхме наранени от злополуката на полския държавен аероплан в Смоленск в Русия през 2010 година, познаваме възприятието на потрес и празнотата, която остава в сърцата на хората и в страната след неочакваната загуба на политически и обществен хайлайф, след неочакваната загуба на обичани хора и другари ", сподели Дуда.

Много поляци споделиха, че са афектирани от метода, по който Дуда съпостави починалия полски президент с Раиси, за който се твърди, че е виновен за изтезанието на хиляди ирански политически дисиденти през 1988 година

" Дуда скърби за нарушител и съдружник на Путин ", един от тях разгласява в обществените медии дружно със фотография,

Бартош Велински, основен редактор на вестник Gazeta Wyborcza, сподели, че схваща, че Дуда като полски президент би трябвало да изрази своите съболезнования. Но споменаването на Смоленск е било " надълбоко несвоевременно " , добави той.

Припомняме, че Раиси, реакционер и евентуален правоприемник на Върховния водач на страната аятолах Али Хаменей, , оповестиха публични лица и държавни медии в понеделник. Хеликоптерът е превозвал също и външния министър Хосейн Амир-Абдолахиан и още шестима пасажери и екипаж.

Никой не е оживял на борда на разрушилия се хеликоптер.
 Вицепрезидентът на Иран удостовери гибелта на Ибрахим Раиси Обновена
Вицепрезидентът на Иран удостовери гибелта на Ибрахим Раиси

Президентският хеликоптер бил изцяло изгорен

Полското държавно управление, ръководено от Доналд Туск, разпусна през декември комисията, която разследваше , в която починаха президента Лех Качински и 95 души от военния и политически хайлайф на Полша. Още през цялото време се породиха подозрения, че самолетът е свален съзнателно.

Въпросът за злополуката беше изключително мъчителен, защото п за Смоленск, с цел да взе участие в траурните церемонии, отдадени на 70-годишнината от всеобщите разстрели в Катинската гора, при които 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от чиновници на руското Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

Комисията бе  създадена през 2016 година по самодейност на Ярослав Качински, брат на починалия Лех Качински.

Именно Ярослав Качински не одобри и не беше склонен с изводите на главната държавна комисия.

Още през 2011 година полското държавно управление разгласява отчет, съгласно който отговорността за злополуката пада върху дребната и неприятна подготовка на полските водачи , неприятното време и незадоволително ясните заповеди, които са давани от страна на съветските диспечери. Изводите бяха изведени и от.

В отчета се посочваше и че летището в Смоленск е незадоволително и несъответстващо обезпечено откъм условия за безвредно кацане. Според този отчет на полските проверяващи съветските диспечери не са съобщили на екипажа на самолета на президента Качински за неприятните климатични условия в региона и за съществуването на аварийни благоприятни условия за кацане. Освен това диспечерът не е уведомил екипажа на Ту-154, че самолетът се намира под траекторията си на втурване и командата за прекъсване на снижаването е дадена прекомерно късно.

След ново следствие от комисията, ръководена от Антони Мацеревич, през 2022 година бе подаден отчет, съгласно който самолетът се е разрушил
 Еврокомисар провокира стихия от отвращение, предлагайки взаимност с Иран
Еврокомисар провокира стихия от отвращение, предлагайки взаимност с Иран

Той разгласи, че е бил свестен погрешно

На европейския комисар по ръководството на рецесии Янез Ленарчич се наложи да обяснявa своя обява в X, като изясни че не е предложил " политическа поддръжка " на иранския режим, откакто приключи обява, потвърждаваща даването на сателитна помощ на иранските спасители с " #EUSolidarity ".

Докато страните в съседство на Иран една след друга , Ленарчич разгласи на X, че Европейски Съюз задейства своята услуга за незабавно сателитно картографиране Copernicus , с цел да помогне за намирането на падналия хеликоптер. Той приключи туита си с етикета #EUSolidarity - което провокира незабавна реакция.

Десетки консуматори подлагаха на критика поста, акцентирайки видната роля на Раиси в режима, който е екзекутирал хиляди иранци, спонсорирането на терора от страна на страната, потреблението на ирански дронове за тероризиране на цивилните украинци и задържането от Техеран на шведския чиновник на Европейски Съюз Йохан Флодерус.

Служител на Комисията, който получи анонимност, с цел да приказва свободно, означи в неделя, че туитът е в сходство с насоките на Европейски Съюз по отношение на филантропичната помощ, само че сподели, че те персонално намират израза на взаимност за " чудноват ".
 Реакции на международни и районни водачи на гибелта на иранския президент
Реакции на международни и районни водачи на гибелта на иранския президент

Представяме някои от изказванията

Постът на Ленарчич беше наново споделен от първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, само че не и от акаунта на Европейската комисия или от шефа на Комисията Урсула фон дер Лайен, която до понеделник сутринта не е коментирала въпроса.

" Тъжна съм, че и толкоз доста дами и техните поддръжници бяха убити от иранския режим ", сподели фламандският евродепутат Асита Канко , заместник-председател на дясната група на Европейските консерватори и реформатори, в ранния понеделник.

" Шокирана съм, че (Ленарчич) разгласява известие от името на Европейски Съюз, в което предлага да се задейства солидарността на Европейски Съюз за спасяването на иранския президент ", сподели Канко. " Европейска взаимност? С кого. И с чии пари? "

Мари-Агнес Щрак-Цимерман , един от водещите претенденти на либералите за европейските избори през юни, написа: " За мен е безспорна тайнственост по какъв начин Европейската комисия може да покаже #EU взаимност с Иран. Какъв презрян хаштаг, каква насмешка със смелите борци за правата на индивида в Иран. Очаквам пояснение за това. "

В отговор на туит, осъдителен " забавната " фраза на Ленарчич, представителят на Комисията Балаж Уйвари написа: " Нито механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз, нито сателитната система Коперник се управляват от политически съображения. Всяка страна може да изиска помощ от филантропично или гражданско естество по тези канали и (Комисията) прави всичко допустимо да помогне.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР