Учени отгледаха успешно ембриони от мишка в петриева паничка единствено

...
Учени отгледаха успешно ембриони от мишка в петриева паничка единствено
Коментари Харесай

Създадоха синтетични ембриони от мишка без необходимостта от яйцеклетка, сперматозоид или утроба

Учени отгледаха сполучливо ембриони от мишка в петриева паничка само и единствено благодарение на стволови клетъчни култури. Това значи, че с помощта на този реформаторски способ експертите биха могли да основават модели на синтетични ембриони на мишка, без да се постанова ембрионът да се образува от оплодена яйцеклетка в утробата.

Миналата година бе реализиран забележителен напредък в областта на проучванията, свързани с ембрионалното развиване. Именно тогава научния институт „ Вайцман “ в Реховот, Израел съумя да открие по какъв начин да поддържа ембрионите на мишка живи отвън утробата в продължение на 6 дни. Инкубатори, наподобяващи виенско колело, завъртат деликатно течността в тях, и по този метод разрешават на ембрионите да се развият до доста по-голяма възраст отпреди – те доближават размери от порядъка на зрънце ориз и даже разполагат с ясно открояващо се туптящо сърчице.

Сега същите тези учени реализираха нов прогрес – те създавват ембриони на мишка, без да употребяват главните строителни блокове, присъщи за бозайниците: яйцеклетка, сперматозоид и вътрешност.

Вместо това учените откриват по какъв начин да употребяват стволови клетъчни култури, програмирани да съществуват в така наречен " наивно положение " (naïve state). Като ги принуждават да съществуват в своя най-ранен стадий от развиването им, те могат да усилят капацитета им за по-нататъшно образуване и да основат стволови кафези, които имат способността да се трансфорат в съвсем всичко.

„ Ембрионът е най-хубавата машина за произвеждане на органи, както и най-хубавият 3D биопринтер – ние се опитахме да им подражаваме “, споделя ръководителят на изследователския екип проф. Джейкъб Хана от катедрата по молекулярна генетика към института " Вайцман ".

Той добавя, че кардинално е изключително мъчно да се основат профилирани кафези – те или се образуват с отклонения, или крайният резултат е самобитна каша, която не е подобаваща за трансплантация. „ Успяхме да преодолеем тези трудности, като отключихме капацитета за самоорганизация, кодиран в стволовите кафези “, добавя проф. Хана.

Благодарение на новия метод учените биха могли да заобиколят етичните въпроси, свързани с обичайните подходи при проучванията на ембрионалното развиване, които разчитат най-вече на естествени, а не на синтетични ембриони.

Като заменят ембрионите от мишка с такива, извлечени от стволови кафези (и които могат да се развиват в лабораторните инкубатори), експертите ще могат да употребяват доста по-голям брой и надлежно – да подобрят в допълнение валидността на своите открития.

В ембрионите, основани по този метод, се открояват туптящо сърце, мозък, чревен тракт и кръвообращение. Важно е да отбележим обаче, че развитите по този метод ембриони са доста малко – 50 на 10 000.

Ето за какво идната цел на учените е да схванат по-добре по какъв начин и за какво някои ембриони съумяват да се образуват по сходен метод.

Изследването е оповестено в Cell.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР