Учени от университета в Мериленд разработиха плат, който реагира на

...
Учени от университета в Мериленд разработиха плат, който реагира на
Коментари Харесай

Революционно! Плат решава сам да ни стопли или охлади

Учени от университета в Мериленд създадоха плат, който реагира на топлината на човешкото тяло - той охлажда или изолира от студа съгласно нашата температура, написа в. " Мейл он сънди ".

Новият артикул е направен от вълнен плат, само че към него e добавен супер тъничък пласт от проводим метал под формата на нановлакна. Материалът може да се пере и е единствено с 5 $ по-скъп от съществуващите в продажба спортни платове.

Екипът на проф. Мин Оуян акцентира, че дреха с новата материя ще разреши на офис чиновниците да не контролират климатиците в службата и да не смъкват облеклата си, когато им стане топло. Тези настройки автоматизирано ще се поемат от новия плат, който ще трансформира проводимостта си на топлота съгласно телесната температура на потребителя.

В плата е вложен специфичен наноматериал. При повишение на телесната температура, нишките на плата се свиват, основават електрически заряд, който отстранява топлината от тялото. Когато на човек му стане студено, материята от плата се уголемява, като металът вкарва топлота извън.

Източник: БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР